Hoe gezond is jouw tuinbodem? Doe de tuinbodemcheck

Heb jij een tuin? Ben jij benieuwd hoe gezond de bodem in jouw tuin is? Wat voor beestjes erin krioelen, hoe snel het water wegloopt en of er wel genoeg een goede balans van schimmels en bacteriën is? Met de tuinbodemcheck zoek je dat tot op de bodem uit.

Als tuinbezitter kun jij helpen om de Nederlandse bodem gezond te houden. En dat is belangrijk, want door alle tegels en andere verharde ondergrond neemt het bodemleven in rap tempo af en de biodiversiteit dus ook. Geen goed nieuws voor vogels en andere dieren die hun voedsel uit de bodem halen. En ook niet voor ons als mens, want wij hebben die gezonde bodem keihard nodig in onze strijd tegen klimaatverandering.

Een gezonde bodem zorgt ervoor dat het water weg kan na een flinke regenbui. Maar het beschermt ook tegen extreme droogte en warmte.

Hoe kun jij helpen?
Door de bodem in jouw tuin gezond te houden of te maken, zorg jij voor genoeg biodiversiteit in de omgeving. Maar hoe weet je nou of je tuinbodem gezond is? Daar is iets op bedacht: de tuinbodemcheck. Je ontvangt een toolkit waarmee je op ontdekkingstocht gaat in eigen tuin.

Met het doen van allerlei leuke proefjes onderzoek jij hoe het ervoor staat met de bodem in jouw tuin. In de bijbehorende educatieve e-learning staan video’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes moet uitvoeren. Ook krijg je allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken.

Help jij mee?
Bestel jouw tuinbodemcheck nu. Doe het wel snel want op=op.

De gratis toolkits voor de tuinbodemcheck zijn op. Maar niet getreurd, je kunt de testjes ook zelf uitvoeren. Pak een schep, meetlat en loep en ga aan de slag! Kijk hier voor alle info over de tuinbodemcheck.

Onder het Maaiveld
De tuinbodemcheck is een initiatief van IVN Natuureducatie en Onder het Maaiveld. Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Samen met andere organisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.