Kasteelpark Coevorden – Inrichting Weeshuisweide
De herontwikkeling van het centrum van Coevorden gebeurt op basis van een uitgebreide visie. De stad wil zich ontwikkelen tot een verrassende bezoekersstad, waar water, historie en gezelligheid een grote rol spelen. Deze visie bestaat uit het terugbrengen van een aantal historische elementen; De haven, de Citadelpunten, het Kasteel, de Markt en de Weeshuisweide.
Onderstaand een relaas over visie, ambities en samenwerking van één van de ontwikkelingen binnen Kasteelpark Coevorden – De Weeshuisweide
Visie: Water, Historie en gezelligheid
Het thema water lijkt wat vreemd maar heeft haar oorsprong vanuit de historie van de stad; Coevorden betekent zoveel als: doorwaardbare plaats voor koeien. De historie komt tot uiting in het kasteel; dat stamt uit het jaar 1000. Het nieuwe park bij het kasteel zet de geschiedenis van Coevorden in de schijnwerpers.
Ook binnen het nieuw ingerichte park krijgt historie een plek. De kasteelgracht die ooit rond de citadelpunten lag, krijgt opnieuw vorm door een zee van blauwe bloemen die uitmond in een grote vijver waarover een brug toegang verleend naar het kasteel. Voor deze blauwe bloemenzee van meer dan 15000 vaste planten is een beplantingsplan op maat bedacht waarbij gewerkt is met lange doorlopende blauwe golven. Witte plukjes symoliseren schuimkoppen op het water en aan de randen staan groepen siergrassen als rietkragen.
De Weeshuisstraat, gelegen als begrenzing aan de oostzijde van het park is de oudste straat van Coevorden.
In de cortenstalen elementen van de berceau zijn teksten uitgesneden over de geschiedenis van de stad Coevorden. In de avond worden deze van binnenuit de elementen indirect verlicht en kan men deze tijdens een wandeling onder de berceau beleven. Centraal ligt een perfect rond eventemententerrein. Dit deel kan gebruikt worden voor kleine evenementen zoals een zondagochtendconcert of de intocht van Sinterklaas. Vorig jaar is hier al het EK wielrennen 2023 voor dames van start gegaan waarbij op het podium alle
Participatie:
Participatie is een belangrijk onderdeel van het planproces geweest. De bewoners hebben vanaf de start van het project (middels een kanonschot) hun wensen kenbaar kunnen maken. Middels twee keuzerondes in de ontwerpfase is er tot een gedragen ontwerp gekomen waarbij de bewoners wel twijfel hadden of het “echt wel zo mooi zou worden als gesteld op de plaatjes”. Vanaf het moment van de aanleg werd duidelijk dat de bewoners niet zouden worden teleurgesteld en werden er al snel (ook door passerende toeristen) foto’s gemaakt ter herinnering.
Ambities: Duurzaam
De ambities bij de inrichting van het park waren groot en een belangrijk onderdeel. Om hier een meetbaar objectief instrument voor te gebruiken is gekozen voor het NL Terreinlabel van NL Greenlabel. Uiteindelijk de maximale score gehaald van het NL Terreinlabel; een A-label. Hier zijn ze enorm trots op. Daarbij zijn een aantal bestaande maar ook nieuwe bijzondere toepassingen gebruikt te weten:
- Er is een vlonder gemaakt van hergebruikte Azobe damwanden. Dit is samen met Van den Berg hardhout voor het eerst in Nederland gerealiseerd.
- De banken van Furns zijn ook voorzien van deze zelfde hergebruikte damwanden als zitting. Hiermee is aangetoond dat hergebruik van materialen ook in nieuwe productontwerpen geïntegreerd kan worden.
- Alle paden zijn voorzien van duurzame halfverharding durECO mix.
- De paden worden opgesloten door hergebruikte zweedse granietkeien die aansluiten bij de reeds bestaande materialen bij het kasteel.
- Er zijn banken ontworpen waarbij de wederom de zitting is gemaakt van hergebruikte damwanden maar de onderzijde is gemaakt van oude granieten opsluitbanden. Deze banden worden ook gebruikt als omkadering van het evenemententerrein.
- Er zijn veel inheemse soorten beplanting toegepast die passen in de streek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wilde gagel (Mirica gale) en de zeldzame wilde appel (Malus sylvestris)
- Door Cruydhoeck is op basis van een bodemonderzoek een speciaal mengsel op maat voor deze locatie samengesteld
- Er is veel oog voor natuurinclusiviteit. Onder andere door het aanbrengen van bloemenweides, heel veel klimplanten waaronder ramblerrozen, bollen. Ook is een deel van het terrein geaccidenteerd aangelegd om te zorgen voor variatie in zon-, schaduw en micromilieu ’s.
- Voor bestrating wordt alleen gewerkt met halfverharding en overtollig regenwater krijgt de tijd om via een wadi rustig de grond in te zakken. Een slok-op zorgt voor voorkoming van problemen bij piekbuien.



Kinderen
Ook de kinderen worden niet gemist. Door het park is een speciaal natuurlijk speelspoor aangelegd waarbij ze over de wadi moeten klimmen via een grote speelboom en bij het kanon kunnen komen via grote stapstenen. Het speelspoor loopt parallel langs het hoofdpad zodat ouders en kinderen allebei op andere wijze hun weg kunnen volgen en op het zelfde punt uitkomen.
Al het groen heeft een positieve invloed op het klimaat van het centrumgebied. De aanwezigheid van een vijver en een paar hele grote eiken zorgen bovendien voor extra verkoeling.
Het onderhoudsniveau A staat garant dat dit park uitgroeit tot een nieuwe pareltje van Coevorden. Dit onderhoud is gedurende 5 jaar gegarandeerd.