,

Mooie initiatieven uit de gemeente Katwijk

Het is fantastisch om te zien dat er zo’n focus ligt op het vergroenen van de gemeente en het stimuleren van duurzame praktijken zoals regenwateropvang, het NK tegelwippen en de tegeltaxi.

Plantjesdag – NK Tegelwippen
Dit jaar doet gemeente Katwijk weer mee met het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober 2024 gaan ze samen de strijd aan om zoveel mogelijk tegels in de gemeente te verruilen voor groen.

Inleveren van tegels voor plantjes: Op zaterdag 18 mei kunnen inwoners maximaal drie gewipte tegels inleveren bij Tuincentrum de Mooij of Tuincentrum de Uiver. Als beloning ontvangen ze twee gratis inheemse plantjes per ingeleverde tegel. Voor de gratis plantjes geldt op=op. Een geweldige manier om tegels te vervangen door groen in de tuin.

Tegeltaxi
Voor degenen die hun tegels willen vervangen door groen, maar niet weten wat ze met de oude tegels moeten doen, is er de tegeltaxi. Op 18 mei kunnen oude tegels gratis worden ingeleverd bij diverse tuincentra, of op 1 juni bij de milieustraat.

Oude tegels hergebruiken
Heb je de tegeltaxi gemist of vind je het zonde om je oude tegels weg te doen? Geef je oude tegels een tweede leven door ze weg te geven, te hergebruiken als terrastafel of door er een insectenhotel van te bouwen.

Regenton met korting. Waarom een regenton?
Naast het tegelwippen moedigt de gemeente ook regenwateropvang aan door middel van de Regentonactie. Als je jouw regenpijp afkoppelt en regenwater opvangt in een regenton, bewaar je schoon water. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven. Dit bespaart water en voorkomt wateroverlast.

Samen met lokale tuincentra en bouwmarkten organiseert de gemeente de Regentonactie. Met een speciale kortingsbon kun je de hele maand mei € 25 besparen bij aanschaf van een nieuwe regenton van minimaal 100 liter.

U kunt uw kortingsbon t/m 31 mei 2024 inleveren.

Kijk voor uitleg en deelnemende winkels op