Operatie Steenbreek Nijmegen weer van start

De lente zit in de lucht en dus tijd voor Operatie Steenbreek Nijmegen. Ook dit jaar is het doel om zoveel mogelijk tuinen en openbare ruimte groener te maken. De campagne start dit jaar op dinsdag 19 maart op basisschool De Luithorst, waar 8.000 stenen ingeruild worden voor 1500 bomen en planten. Hiervan wordt ook een klein bosje aangelegd, dat de kinderen van de school zelf gaan onderhouden. Op 24 maart is de volgende actie, de opening van het vernieuwde en groene Daniëlsplein waar maar liefst 22.000 tegels plaats maken voor groen.

Op dinsdag 19 maart start de campagne van Operatie Steenbreek Nijmegen op Basisschool De Luithorst. Hier gaan de kinderen om 10.00 uur als eerste aan de slag om tegels op het schoolplein te verwijderen en bomen te planten. Het schoolplein wordt een stuk groener. Elk kind plant een boom of plant. Ook onderhouden de kinderen zelf het kleine bosje. De organisatie Weer naar Buiten is nauw betrokken bij deze ontstenings- en vergroeningsactie. Ronald van Lohuizen over deze actie: ‘Ons doel is om schoolpleinen te veranderen in een groene oase met veel speeluitdagingen voor alle leeftijden. Fysieke uitdaging, verwondering, zintuiglijke ervaringen en buitenlessen. Wij brengen kinderen graag weer terug naar het ‘oude spelen’. Geweldig hoe De Luithorst het schoolplein aanpakt. Operatie Steenbreek in praktijk!’.

Groen Daniëlsplein
Op 24 maart volgt de feestelijke opening van het Daniëlsplein door wethouder Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink. Bewoners in de buurt wilden het plein al jaren vergroenen. Dat is de afgelopen maanden gebeurd. Er zijn maar liefst 22.000 tegels uit gegaan om plaats te maken voor groen én er is nog ruimte om te voetballen. Ná de opening is er een voetbaldemonstratie en Quik en diverse activiteiten. Operatie Steenbreek is  aanwezig met plantjes om inwoners te stimuleren ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan.

Stenen ophalen
Operatie Steenbreek wil in 2019 inwoners nog meer gaan helpen bij het groener maken van de tuin. Net als vorig jaar worden er bij 50 tuinen gratis stenen opgehaald. Een extraatje is een tuinadvies bij 18 tuinen. Bovendien zijn er workshops in voorbereiding. Vrijwilligers van Operatie Steenbreek Nijmegen zijn dit jaar ook weer te vinden op verschillend wijkfeesten. Bezoekers krijgen een gratis plantje als zij met een foto laten zien hoe hun tuin er nu uitziet én vertellen hoe zij hun tuin groener maken. Met de campagne, die gevoerd wordt vanuit De Bastei, is het doel van vorig jaar, 100.000 tegels eruit, ruimschoots gehaald . Maar liefst 190.000 tegels maakten plaats voor groen. Dankzij de gemeente die onder meer met de Waalkade aan de slag ging, 32 basisscholen én particulieren. Ook dit jaar is het doel om 100.000 stenen te verwijderen: Stenen eruit, groen erin!

Waterschap Rivierenland
Nieuw in 2019 is de samenwerking met het Waterschap Rivierenland. Het is het belangrijk dat inwoners hun regenwater afkoppelen, zodat het riool niet overbelast wordt als het stevig regent. Zowel het waterschap als de gemeente verlenen subsidies voor het afkoppelen. Twee adviseurs helpen inwoners bij het aanvragen van subsidies. Zo maakt Operatie Steenbreek het gemakkelijk om mee te doen.

Nieuws over acties van Operatie Steenbreek is te vinden op www.debastei.nl/steenbreek. Wilt u stenen laten ophalen, omdat u uw tuin groener wilt maken, stuur dan een mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl.