stenen

PvdD Den Haag opent meldpunt versteende pleinen

De Haagse Partij voor de Dieren opent een meldpunt voor versteende pleinen. De partij vindt dat het niet opschiet met de vergroening van de stad. Daarom wil PvdD-raadslid Robin Smit dat de gemeente levenloze Haagse pleinen ‘opfleurt’ met bomen en struiken.

‘We merken eigenlijk nog weinig van de vergroening van Den Haag,’ zegt PvdD-raadslid Robin Smit. ‘Op hete zomerdagen is het op veel Haagse pleinen niet uit te houden. Stedelijke hitte-eilanden zijn drie tot meer dan zeven graden warmer dan de omgeving.’

De verstening zorgt naast de hitte ook voor veel wateroverlast, geeft Smit aan. ‘Regen zakt wel door gras en grond, maar niet door tegels heen. Hoe meer tegels, hoe meer wateroverlast.’

Het PvdD-raadslid stelt dat meer groen de hitte tempert. Verdamping zorgt voor verkoeling, en bomen verdampen honderden liters water per dag. De Wageningse Universiteit heeft aangetoond dat één boom net zo hard koelt als 10 airco’s.

‘Alleen al rond het stadhuis barst het van de openbare steenovens. Het Anna van Buerenplein, het Clioplein, het Muzenplein, de bocht van Guinea: de echte uitdaging is een vergroend plein te vinden.’ Smit roept Hagenaars op versteende pleinen in hun buurt te melden via de PvdD-website.

Steenbreek
Gemeente Den Haag doet sinds 2015 mee aan Operatie Steenbreek. Van 2015 tot en met 2017 zijn er zo’n 76.000 stenen uit Haagse tuinen en straten gehaald. Meer informatie.

Bron:
PvdD Den Haag