Regen en stro geven slakken alle ruimte


In veel tuinen zijn ze weer volop te zien: slakken. Ook in Bloemenpark Appeltern merken ze dat de natte lente zorgt voor meer activiteit onder de mulchlaag. Slakken zijn onderdeel van een levendige, gezonde tuin – maar hoe ga je er goed mee om? In dit artikel laat Appeltern zien hoe slakken passen binnen een gezond ecosysteem – en hoe je daar als tuinier mee om kunt gaan.

Deze lente waren de slakken nog nauwelijks te zien. Maar na de malse lentebuitjes komen ze nu ineens in groten getale onder hun mulchlaag vandaan. Daar doen ze zich tegoed aan de eerste malse vaste planten. Het weer speelt hierin een belangrijke rol, maar ook de manier van tuinieren. Duurzaam tuinbeheer zorgt namelijk niet alleen voor meer leven in de bodem, maar óók voor meer slakken.

Rijk bodemleven

Tot een jaar of tien geleden werd er in de meeste plantenborders nauwelijks iets achtergelaten. Blad en knipsel van de planten werden keurig opgeharkt en afgevoerd. Wanneer het dan een tijdje droog bleef en de zon de grond kon opwarmen, kregen grote slakkenfamilies weinig kans zich te ontwikkelen. In Bloemenpark Appeltern is de aanpak inmiddels veranderd. Daar wordt de tuinbodem elk jaar gezonder gemaakt door blad en plantstengels te laten liggen. Dat is gunstig voor het bodemleven, maar biedt ook slakken een veilig, vochtig beschermlaagje waarin ze volop de ruimte krijgen om te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Mulchlaag

De relatief droge periode eerder dit voorjaar zorgde ervoor dat slakken nauwelijks te zien waren. Ze hielden zich schuil onder de mulchlaag in de borders. Nu het weer natter wordt en er volop vers groen beschikbaar is, komen ze massaal tevoorschijn. In Bloemenpark Appeltern wordt daar slim op ingespeeld: rond kwetsbare planten wordt de mulchlaag op sommige plekken iets verschoven, zodat jonge aanplant meer bescherming krijgt en de balans in de tuin behouden blijft.

Meer informatie vind je op ‘Slakken in mijn tuin, wat kan ik doen!?