Stoepplanten ontdekken en herkennen met de Zakgids
Vorig jaar verscheen de ‘Minigids Stoepplantjes’, een handige zoekkaart waarmee je 52 stoepplantjes – elke week één – kunt herkennen. Voor wie een stap verder wil is er nu ook de ‘Zakgids Stoepplanten’. Deze nieuwe plantengids voor onderweg brengt 104 veelvoorkomende stoepplanten in beeld. Met behulp van determinatiesleutels, tekeningen en foto’s kun je veel algemene soorten leren kennen en op naam brengen.
Planten op je eigen stoep, in je eigen buurt, de meeste mensen gaan er aan voorbij zonder ze op te merken. Er is een woord voor het feit dat mensen planten over het hoofd zien: plantenblindheid. We zijn gespitst op wat beweegt, op dieren. Planten leven hun leven te traag; daar is ons hoofd niet op ingericht. Maar, daar kun je verandering in brengen.
In deze nieuwe plantengids voor onderweg staan 104 planten die je in de stad kunt vinden. Gewoon op de stoep, tegen de huizen, bij een lantarenpaal. Met een dagelijks wandelingetje in je eigen omgeving kom je er al heel wat tegen. Heb je iets nieuws ontdekt, dan vind je de naam en meer informatie in deze Zakgids Stoepplanten:
- Een sleutel om 104 planten op naam te brengen
- Handig ingedeeld op kleur
- Heldere vaste indeling
- Rijk geïllustreerd
- Uitleg over de naam, om die makkelijker te onthouden
- Links naar veel informatie en gratis downloads
De basis voor deze uitgave was ‘Stadsplanten Breda’ uit 2013, uitgegeven door Werkgroep Stadsplanten Breda. Stadsplanten Breda werd gemaakt door deze werkgroep samen met de Hortus botanicus Leiden.
Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. De Hortus ontwikkelde een citizen science project naar stoepplantjes, groeien daar nu dezelfde planten als 20 jaar geleden?
Vanaf eind maart verkrijgbaar in de boekhandel en via de KNNV uitgeverij.