The Pollinators openen 1000 voedselbanken voor bijen

Vorige week zijn de aanmeldingen voor particuliere voedselbanken voor bijen weer open. Dit is het vierde jaar dat The Pollinators een distributienetwerk opzetten van meer dan 1000 voedselbanken voor bijen. Iedereen kan zich aanmelden als afhaalpunt voor biologisch bloemzaad zodat heel Nederland op Nationale Zaaidag, 22 april, massaal bloemen kan zaaien voor bijen en andere bestuivende diersoorten. 

Nog steeds staat meer dan de helft van het aantal bijensoorten op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Vooral de wilde bijensoorten hebben het zwaar te verduren. De afname van het aantal bijen en andere bestuivende diersoorten heeft gevolgen voor de voortplanting van bloeiende planten, 94% is afhankelijk van dierlijke bestuiving. Maar ook 70% van ons voeding komt in gevaar als gewassen niet meer bezocht worden door deze bestuivers. Oorzaken voor de massale sterfte? Onder andere de afname van biodiversiteit, klimaatverandering, aanhoudende verstedelijking en het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw.

Word voedselbank voor bijen
Aanmelden als voedselbank voor bijen kan vanaf 4 maart. Iedereen kan zich aanmelden als voedselbank en krijgt 30 zakjes biologisch bloemzaad om te verdelen. Vanaf 15 april kunnen geïnteresseerden kunnen vervolgens via een online kaart in hun eigen buurt een voedselbank vinden en daar biologische zaden afhalen. Op deze manier worden er rondom Nationale Zaaidag miljoenen biologische zaden verdeeld via ruim 1000 voedselbanken voor bijen. Alle zaden zijn geheel biologisch en bijvriendelijk geteeld.  Meld je aan als voedselbank voor bijen via thepollinators.org/nationale-zaaidag.

Haal zaad bij één van de 1000 afhaalpunten
De week voorafgaand aan de Nationale Zaaidag zijn er ruim 1000 particulieren en meer dan 50 organisaties afhaalpunt voor zaadzakjes. Ook doen de Vitamin Store en de Gezondheidswinkel mee met meer dan 150 filialen. Alle afhaalpunten zijn online te vinden op de kaart van het Nudge platform. 

Over de Nationale Zaaidag
Dit jaar vindt de zevende editie van de Nationale Zaaidag plaats, een initiatief gestart door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Door het hele land vinden op 22 april lokale initiatieven plaats in het kader van Nationale Zaaidag. 

Partners in de Nationale Zaaicoalitie
De voedselbanken voor bijen worden mede mogelijk gemaakt door ruim 50 organisaties die samen de Nationale Zaaicoalitie vormen: 
ABN AMRO, Alliander, A-Garden Groenspecialisten, Amsterdam International Community School, Arcadis, Balkenende Tuin & Wonen, Beeld en Geluid, de Bijenkorf, Bijenstichting, Bloomon, BMWi, Conclusion, Country Farms, De Middelpas, Diamond Point, Ernst Baas Hoveniers, Genoeg magazine, Gemeente Leiden, G&W Gezondheidswinkel, Groenprint, Guerrilla Gardeners, Heijmans, Kombisol, Krinkels, Lush Fesh Handmade Cosmetics, Moonen Packaging, Nudge BV, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Pukka Herbs, PWN, Gebroeders Rijneveld, Spaarnelanden NV, Synchroon, Stichting The Tipping Point, Tuinmanieren, The Turn Club, Triodos Foundation, Tuinpracht Nijhuis, UM Studio, VHG Branchevereniging, Vitaminstore, WE Fashion en Wijzonol.

Over The Pollinators
The Pollinators vormen een groeiende community van burgers, bedrijven en instellingen die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point in samenwerking met Nudge met de hulp van founding partner de Bijenkorf is er inmiddels een community van bijna 15.000 mensen en zijn succesvolle activiteiten, zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten meerdere ambassadeurs, zoals Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Job Reuten en Eva van de Wijdeven, zich actief in.

Beeld: Jacqueline Bruinsma