Tuinen in gemeente Westland opgeknapt door vrijwilligers

Woningcorporatie Arcade, HinT, de gemeente Westland en Steenbreek Westland werken samen aan een groen en gezond Ter Heijde en daarom heeft een team van vrijwilligers en hoveniers een aantal tuinen in Ter Heijde aangepakt.

Dankzij een fraaie gezamenlijke actie op zaterdag 5 november 2022 is Ter Heijde 25 m2 tegels armer en mooie planten rijker. Tuinen van Heijers zijn door Heijers opgeknapt en beplant. Daar kunnen de bewoners weer een tijd van genieten.

Steenbreek Westland heeft samen met woningcorporatie Arcade, vrijwilligers van HinT en Engelsman hoveniers in één ochtend vier tuinen van huurders van Arcade onder handen genomen. Een perenboom in een vijfde tuin wordt deze winter door een van de vakmensen van Engelsman hoveniers gesnoeid. Het hoveniersbedrijf uit Pijnacker zette om niet twee hoveniers in om de vrijwilligers bij het tuinwerk te ondersteunen. Tuincentra Boers uit Maasdijk, De Carlton en Intratuin uit ´s Gravenzande doneerden vaste planten, kruiden en heesters. De Groene Motor leverde het tuingereedschap. HinT heeft goed gedacht aan wat te drinken en eten voor de werkploeg.

Samen voor groen
Met 16 helpende handen is er geknipt, gezaagd, gekruid, gemaaid, geveegd en geplant. De stemming zat er goed in, het was leuk om samen het werk te verzetten. Voor Jan Boogaard van HinT was de samenwerking het mooiste resultaat van de ochtend. `Alleen samen kunnen we bouwen aan een leefbare toekomst in Ter Heijde. Hopelijk zien meer mensen nu de noodzaak van meer groen in de tuin, straat en buurt, wat ook zorgt voor binding met elkaar.`

Duwtje in de rug
De bewoners waren erg blij met de hulp. Voor de ene bewoner gaf het een zetje in de rug om de tuin verder in te richten met verhoogde moestuinbakken. Voor een andere bewoner werd een gekoesterde wens van grotere borders in vervulling gebracht. In een andere tuin kunnen de kinderen weer volop spelen en eten van de geplante doornloze bramen en kruiden.

Van pilot naar olievlek
Het sociale, groene project in Ter Heijde is de uitwerking van een idee dat door Heijdse bewoners en Arcade in een brainstormbijeenkomst met Steenbreek Westland werd voorgesteld. Het project is een pilot. Ronald Rouwendaal van Arcade ziet kansen voor een vervolg. “Door het enthousiasme van alle betrokkenen en de samenwerking heb ik het vertrouwen dat dit voorbeeld zich als een olievlek over heel Westland kan verspreiden.”

Ook Steenbreek Westland is enthousiast over dit eerste groene, sociale project in Westland. “Dit is precies wat we graag zien en in gang zetten. Zoveel mogelijk mensen en organisaties die samen de schouders eronder zetten, bijdragen wat ze kunnen en gaan voor meer groen, wateropvang en een gezondere omgeving. Samen maken we Westland groener.”

Meer groen en minder tegels
Het voornaamste doel van de actie was om meer groen en minder tegels in de tuin te krijgen. Een groenere tuin is beter voor de natuur en fijn voor de bewoners zelf, aldus de initiatiefnemers. Door de tegels in de tuin te vervangen door groen kan het regenwater makkelijker in de bodem wegzakken.

Daarnaast wordt de tuin in de zomer minder warm, omdat tegels warmte vasthouden. Ook zorgt groen voor meer vogels, bijen en vlinders in de tuin. Niet alleen de tegels werden vervangen, ook snoeiwerk en achterstallig onderhoud werd aangepakt.

Arcade merkt naar eigen zeggen dat veel huurders wel meer groen in hun tuin willen, maar vaak zelf niet weten hoe ze dit moeten aanpakken en hier hulp bij nodig hebben. ,,Daarom steunen wij dit soort initiatieven en hebben we met een aantal medewerkers geholpen”, aldus een woordvoerster van de woningcorporatie. ,,In Ter Heijde zijn meerdere tuinen aangepakt. De bewoners kunnen weer genieten van een fijne, groene en opgeruimde tuin.”