Eerste ‘Vergroen je tuin’ bord gelanceerd in Hoogeveen
Natuur en Milieufederatie Drenthe lanceerde het eerste ‘Vergroen je tuin’ bord in de plaatselijke bibliotheek van Hoogeveen. Via dit bord en de bijbehorende website kunnen inwoners alle benodigde informatie vinden over het vergroenen van tuinen. In totaal zijn er twaalf borden ontwikkeld, voor alle twaalf Drentse gemeenten.
De lancering van het ‘Vergroen je tuin’ bord markeert een belangrijke stap in het bevorderen van een groenere omgeving. Het bord verstrekt informatie over het belang van groene tuinen en biedt praktische tips voor tuineigenaren om aan de slag te gaan. Alle tips zijn hier te vinden!
Naast de lancering van het bord was er ook een zadenruilbeurs en werd de stekjesbibliotheek ‘Judiths Jungle Station’ geopend. Kinderen konden een Bee&Bee bouwen in de ontdekhoek of werden voorgelezen en er waren lekkere hapjes uit eigen tuin. Klimaatburgemeester Grietje Loof was aanwezig om Bloei in de bieb af te trappen.
Praktische handvatten
Om alle inwoners van Drenthe aan te spreken, en niet alleen de mensen die al bezig zijn met vergroening, worden de borden zichtbaar geplaatst op openbare plekken zoals in gemeentehuizen en bibliotheken. Het bord kan namelijk overal staan als het maar overdekt is, en zelfs binnen een gemeente rondreizen.
Via het ‘Vergroen je tuin’ bord wordt duidelijk dat je niet gelijk je hele tuin overhoop hoeft te gooien of hele grote veranderingen hoeft te doen, maar dat alle kleine beetjes helpen. Je kan er ansichtkaartjes afhalen en meenemen naar huis. Daarop staan hele korte tekstjes met het ‘waarom’ en het ‘hoe’. (Waarom een bijvriendelijke tuin’ en ‘hoe creëer je een bijvriendelijke tuin.’) Vervolgens kun je de QR-code scannen voor een uitgebreid stappenplan, plantenlijst, zaaikalenders en tips bekijken.
Het feit dat het bord niet alleen vertelt waarom een bijvriendelijke tuin belangrijk is, maar ook concrete tips biedt over hoe je dit kunt realiseren, maakt het extra waardevol. Het geeft mensen de praktische handvatten die ze nodig hebben om daadwerkelijk stappen te zetten richting een groenere leefomgeving.
Al met al lijkt dit een geweldig initiatief te zijn dat niet alleen educatief is, maar ook praktische ondersteuning biedt aan mensen die hun steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld.
Ook een ‘Vergroen je tuin’ bord realiseren in jouw stad of dorp?
Een slimme en duurzame aanpak voor het maken van de “Vergroen je tuin” borden is het gebruik van gerecycled hout voor de borden en het gebruik van een lasercutter om de tekst in te branden. Dit draagt bij aan de milieuvriendelijkheid van het project. De bovenste en onderste bordjes zijn met klittenband te bevestigen, zodat ze later voor andere projecten kunnen worden hergebruikt
Er zijn in totaal 20 verschillende kaarten gedrukt voor op de borden die veel variatie en keuzemogelijkheden bieden. Dubbelzijdige bedrukking zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor zowel beknopte informatie als meer gedetailleerde uitleg.
Van oevers en bermen (2018) naar tuinen en straten (2024)
In 2018 heeft de provincie Drenthe samen met de waterschappen en de gemeenten een afsprakenkader opgezet (samenwerken aan natuurvriendelijke bermen en oevers). De ambitie was om de biodiversiteit van het landelijk gebied in Drenthe te verbeteren door ecologisch beheer van bermen, taluds en oevers. In 2019 heeft de Natuur en Milieufederatie Drenthe het kennisplatform ‘Heel Drenthe Zoemt’ gebouwd. Eerst alleen voor kennisuitwisseling tussen de mensen van het afsprakenkader, later ook voor inwoners. Afgelopen jaar besloten ze de focus nog verder te verleggen. Inwoners zijn steeds meer betrokken bij de vergroening en het versterken van de biodiversiteit. Daarom werd besloten om het niet meer alleen te hebben over oevers en bermen, maar ook over tuinen en straten (eigenlijk al het gebied buiten de natuurgebieden).
‘