Verkoeling in eigen groene tuin

Tuinen met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5°C koeler dan een versteende tuin. In gevoelstemperatuur scheelt dit zelfs nog meer. Maar hoe zorg je voor verkoeling in de tuin?

Vanwege klimaatverandering is het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Maar ook plaknachten, lekker zweten en drukte aan het strand. En vergeet de lokale onweersbuien niet. Ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin een fijne groene plek.

Hoe doe je dat?

  • Haal overbodige stenen uit de tuin en plant bodembedekkers en heesters in de tuin. Borders met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los. En wanneer een flinke onweersbui losbarst, dan kan het regenwater ook nog eens beter de bodem in. Dat scheelt weer wateroverlast.
  • Voor iedere tuin is wel een geschikte, kleinere boom te vinden. In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor veel soorten vogels.
  • Neem een groene gevel en/of een groen dak. Het houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt overtallig regenwater op.
  • Maak van je schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
  • Leg een vijvertje aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
  • Gebruik bij voorkeur geen airco. Deze zorgt voor nog meer hitte in de straat en is slecht voor het klimaat en je energierekening: een week de airco aan staat gelijk aan een jaar koelkastgebruik.

Op deze manier kun je in eigen tuin genieten van een koele plek in de zomer en je vergroot gelijk de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en ander dieren!