Welke Provinciale boom mag zich in 2019 De Boom van het Jaar noemen?

Uit 148 aangemelde bomen met de bijbehorende verhalen heeft de jury van de Boom van het Jaar-verkiezing twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd.

Nederland doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de Europese verkiezing Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum selecteert exclusief de Nederlandse inzending voor deze verkiezing in samenwerking met dagblad Trouw.

Dit zijn de 12 provinciale genomineerden:

 1. Drenthe: De mysterieuze jeneverbes van Zeegse.
 2. Flevoland: De scheve linde te Dronten (Landgoed Roggebotstaete)
 3. Friesland: De Marilandicapopulier in de Prinsentuin te Leeuwarden
 4. Gelderland: De zwarte populier aan de Waaldijk in Opijnen
 5. Groningen: De kabouterboom van Saaxumhuizen
 6. Limburg: De ‘Oude Dame Castanea sativa’ die alles zag te Vlodrop
 7. Noord-Brabant: De Heksenboom van Zwarte Kaat te Bladel (Landgoed Ten Vorsel)
 8. Noord-Holland: Iepenhoofdstad van de wereld, Amsterdam
 9. Overijssel: De Bakspiekereik te Lattrop-Breklenkamp (Landgoed Twickel)
 10. Utrecht: Capitein ter Zee, de grafwachter van Sparrendreef te Vianen
 11. Zeeland: De beuk met de moeilijke voeten te Middelburg
 12. Zuid-Holland: De Lijnbaanplataan die alles overleeft te Rotterdam.

Van 30 augustus tot 16 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn/haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl
De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2019.

Deze winnaar wordt eind oktober/begin november feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2020. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 15 deelnemende landen.

Bijzonder verhaal
De Boom van het Jaar 2019 draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.
De Troeteleik, in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout, werd afgelopen jaar in Nederland met 2834 stemmen gekozen tot Boom van het Jaar 2018.

SBNL Natuurfonds is een stichting die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

De jury bestaat uit Frits Mohren, Gerbrand Bakker, Beatrix Kleuver, Pauk Makken en Maaike Brasz.