Zo leert u bij-vriendelijk groen aanleggen én beheren

De wilde bij heeft het moeilijk. Van de 357 soorten wilde bijen die in ons land voorkomen, is de helft bedreigd. Er is te weinig geschikt groen voor deze bijen, terwijl zij juist een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Wat goed is voor de wilde bijen, is vaak ook goed voor andere insecten. Hoe u groen ontwerpt en beheert waar de wilde bij wél wat aan heeft, leert u bij twee cursussen door bijenexperts Arie Koster en Heidi Kamerling.

Bij de cursussen ligt de nadruk op het ontwikkelen en beheren van tuinen, parken en ander openbaar groen. De cursus ‘bijvriendelijke tuinen’ vindt plaats in Buitenpost te Friesland en Houten, de cursus’ bijvriendelijke realisatie en beheer grootschalig groen’ vindt plaats in Houten.

Heidi Kamerling is projectleider mbo educatie van Nederland Zoemt en docent mbo groen aan Wellantcollege en is verantwoordelijk voor het project. Kamerling heeft er voor gezorgd dat er cursussen voor docenten, studenten en professionals tot stand zijn gekomen. De cursussen worden in samenwerking met Arie Koster gegeven. Koster is lector, bijenexpert en auteur van onder meer de boeken ‘‘De groene omgeving’’ en ‘‘Ecologisch groenbeheer’’. Koster: ‘Bij de cursussen komen we driemaal samen om verschillende aspecten van bij-vriendelijk ontwerp en beheer te bespreken. Daarna gaan we op dagexcursie, om de besproken zaken in de praktijk te zien.’ De doelgroep voor de cursussen is groenbeheerders en hoveniers.

Lees het volledige bericht op Stadszaken.nl