1 miljoen voor meer groen in Arnhem

Met een nieuwe subsidieregeling voor Groenblauwe Initiatieven wil de Steenbreekgemeente Arnhem meer ruimte geven voor ideeën van inwoners om de stad te vergroenen, duurzaam lokaal voedsel te telen en eigen tuin en huis voor te bereiden op het klimaat van de toekomst. De gemeenteraad moet voor de subsidie eerst het geld beschikbaar stellen, dit voorstel ligt binnenkort in de gemeenteraad.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Groen en Klimaatadaptatie: “Arnhemmers lopen voorop met het klimaatbestendig maken van hun eigen leefomgeving. Als stad zijn we daar enorm trots op en willen we hier graag meer stappen in maken. Daarom stellen we meer geld beschikbaar en zorgen we ervoor dat de regelingen beter te vinden zijn. Door als Arnhemmers onze krachten te bundelen zorgen we dat Arnhem in de toekomst zo goed mogelijk is voorbereid op steeds extremer weer.”

Bewezen effectief
In 2020 riep gemeente Arnhem de nieuwe subsidieregelingen Initiatieven Klimaatadaptatie en Eetbare Stad in het leven. Deze subsidieregelingen stimuleren Arnhemmers om hun leefomgeving voor te bereiden op klimaatverandering en gezond lokaal voedsel binnen handbereik te telen. De subsidieregelingen hebben de afgelopen 2 jaar hun nut bewezen.

Ruim 550 Arnhemmers ontvingen € 640.000 om hun plannen voor klimaatadaptatie en eetbare stad uit te voeren. Daarmee werd voor ruim € 1,2 miljoen geïnvesteerd in groene (bomen en planten) en blauwe (water) maatregelen. De resultaten liegen er niet om; op dinsdag 1 november dit jaar heeft de stad er 12.419 m² groen terrein bij gekregen, maar ook 1.800 m² aan stadslandbouw, 11.377 m² aan groene daken en verschillende vormen van wateropslag waaronder 154 regentonnen. Met de nieuwe regeling Groenblauwe Initiatieven krijgen deze succesvolle subsidieregelingen een vervolg.

Meer plannen door Arnhemmers
Naast meer geld voor klimaatadaptatie, stadslandbouw en vergroening kijkt de gemeente ook naar de vindbaarheid en bruikbaarheid van de regeling. De nieuwe regeling is daarom laagdrempeliger, biedt ruimte voor meer groenblauwe initiatieven en zet in op een bereik in de hele stad. Inwoners, ondernemers, corporaties, instellingen en andere eigenaren van vastgoed en terreinen in Arnhem kunnen de regeling jaarlijks gebruiken. Verder is de regeling nu ook geschikt voor mensen die niet in een keer hun huis en tuin of bedrijf en terrein kunnen aanpakken.

Subsidie aanvragen
De subsidieregeling is bedoeld voor initiatieven die bijdragen aan het vergroenen van de stad, het telen van lokaal voedsel en het wapenen van Arnhem tegen het veranderende klimaat. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het vergroenen van een dak of een versteend terrein of het aanleggen van een buurtmoestuin.

In de begroting is voldoende ruimte voor de nieuwe regeling, maar het bedrag moet eerst worden vrijgegeven door de raad met een begrotingswijziging. Hierna is er meer informatie over de regeling te lezen op www.arnhem.nl/klimaatadaptatie en bij het platform Arnhem Klimaatbestendig op www.arnhemklimaatbestendig.nl. Tot die tijd geldt de oude subsidieregeling klimaatadaptatie, deze is te vinden op www.arnhem.nl/subsidieklimaatadaptatie.