10x Tuintips – Sociaal Tuinieren

Vaak schuilt er wat achter een overwoekerde tuin. Mensen met een gebrek aan sociaal netwerk hebben geen fysieke mogelijkheden om te tuinieren en het geld te missen om een bedrijf in te huren. Dan kunnen ze wel een helpende hand gebruiken. De hoogste tijd om eens aan te kloppen bij de buren, want mensen die afhankelijk zijn van vrijwillige inzet voor hun tuinonderhoud hebben het lastig in deze coronatijd.

Ook hier willen we graag extra aandacht voor vragen. Daarom geven we je hieronder 10 Sociale tuintips:

  1. Maak eens een praatje in de wijk, of doe van tevoren een briefje in de brievenbus om hulp aan te bieden. Vooral ouderen zijn kwetsbaar en vinden het fijn vooraf te weten dat je langs gaat komen.
  2. Ga op stap met je snoeischaar, harkje en tuinhandschoenen etc. en klop aan bij je buur
  3. Bied je hulp aan, en luister goed naar de wensen en behoeftes van hem/haar
  4. Je kunt je buur betrekken bij het tuinwerk door te vragen wat hij/zij wel kan: vegen, groenafval in zakken doen, een zitje maken, etc.
  5. Help hem of haar met het herkennen van de planten, en welk onderhoud ze nodig hebben
  6. Laat zien waar er tuinier instructiefilmpjes te vinden zijn op Youtube
  7. Drink naderhand voor de gezelligheid ook nog even een kopje thee of koffie in de tuin
  8. Denk ook aan het opruimen. Veel gemeentes bieden hulp aan bij het ophalen van tegels & groenafval. Bladeren en dergelijke mag ook verspreid over de aarde blijven liggen.
  9. Wissel eventueel gegevens uit voor een vervolgafspraak. Maak bijvoorbeeld samen een afspraak om naar het tuincentrum te gaan voor wat kleurrijke planten om de bloembakken op te fleuren, of bodembedekkende planten/ boomschors, om het onkruid in toom te houden. Of wellicht gewoon voor een kopje koffie!
  10. En tenslotte: wees ook sociaal voor de diertjes in de tuin! Van maart tot en met juli is het broedseizoen, let dus goed op waar je snoeit

Doe je je hulp toch liever via een tussenpersoon? Kijk dan even op de website van Sociaal Tuinieren of er ook in jouw gemeente vrijwilligersprojecten worden georganiseerd: www.sociaaltuinieren.nl