Lelystad wil Kenniscentrum Nieuwe Natuur

Lelystad wil een Kenniscentrum Nieuwe Natuur. Het moet een plek worden waar alle kennis over natuur en natuurontwikkeling te vinden is. De realisatie van een dergelijk centrum is opgenomen in het raadsakkoord van Lelystad; het is voor de raad een middel om de status van Lelystad als hoofdstad van de nieuwe natuur te versterken.

Op dit moment bestaat een centraal punt voor kennisverzameling over natuur nog niet. Het Kenniscentrum Nieuwe Natuur (KNN) moet een plek zijn waar organisaties, overheden en instanties elkaar kunnen vinden en kennis kunnen uitwisselen. Inmiddels zijn de eerste stappen voor het kenniscentrum gezet.

In Lelystad is veel natuur en groen. De plaats wordt ook wel ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’ genoemd. Het is ook de locatie waar op donderdag 10 april de Inspiratiedag van Stichting Steenbreek wordt gehouden.

Om ook in de toekomst de aandacht voor natuur en groen in Lelystad te borgen en te kunnen profiteren van nieuwe ontwikkelingen en van de vele kennis die er in Nederland over natuurontwikkeling is, neemt Lelystad het initiatief voor een KNN.

Netwerk

Het kenniscentrum wordt geen gebouw, maar een netwerk van verschillende partners. Er worden relaties aangegaan met lokale, regionale en nationale organisaties, zoals musea, terreinbeherende organisaties, onderwijsinstellingen, start-ups en bedrijven. Binnen het netwerk wordt kennis verzameld, gedeeld en uitgedragen. Niet alleen op wetenschappelijk niveau, maar juist ook ten behoeve van bewustwording en educatie.

Om de zichtbaarheid van het kenniscentrum te vergroten, organiseert het KNN in 2025 een aantal evenementen. Elk met een specifieke doelgroep en focus. Deze evenementen dienen niet alleen om het KNN te introduceren, maar ook om belangrijke stakeholders aan te trekken.

Gesprekken

Inmiddels is een projectteam samengesteld dat zich bezig gaat houden met de eerste stappen van het kenniscentrum. De afgelopen maanden hebben al gesprekken plaatsgevonden met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de WUR, de Vereniging van Natuurhistorische Musea en Waterschap Zuiderzeeland.

Het kenniscentrum zal gefinancierd worden door middel van het werven van fondsen, subsidies en inkomsten uit evenementen. Ook zullen bijdragen bestaan in natura, zoals het beschikbaar stellen van locaties, materialen of expertise.

Aan het einde van de periode 2025-2026 volgt een evaluatie en wordt een beslissing genomen over het vervolg van het KNN.