Aandacht voor biodiversiteit groeit flink

De Nationale Groendag, die gisteren in Wageningen plaatsvond, ging over het versterken van biodiversiteit. Als de dag iets duidelijk maakte, dan was het dat de aandacht voor die versterking in een nieuwe fase zit: die van het grote gebaar. Er is een Deltaplan Biodiversiteit, de Nederlandsche Bank pakt het thema op en architect Adriaan Geuze verandert wereldsteden van grijs in groen op een ‘Napoleontische wijze’.

Met zo’n 320 gasten was de Nationale Groendag druk bezocht. De aandacht voor biodiversiteit groeit flink was na afloop van de dag dé conclusie. Keynote Louise Vet (zie foto), voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, riep de deelnemers van de Nationale Groendag op in (eco)systemen te gaan denken, want systemen zorgen voor spreiding van risico’s en dus voor meer weerstand. 

Financiële instellingen
Primaire taak van De Nederlandsche Bank (DNB) is te kijken naar de stabiliteit van financiële instellingen en die opereren wereldwijd. Ze kijkt dus naar risico’s die deze instellingen lopen met hun investeringen, vertelt Joris van Toor, beleidsadviseur bij de DNB. Die komen in toenemende mate uit de hoek van klimaatveranderingen, maar DNB wil meer bewustzijn kweken dat ook het verlies aan biodiversiteit grote risico’s met zich meebrengt. DNB initieerde daarom het Project Nectar, dat de risico’s van biodiversiteitsverlies voor de Nederlandse financiële sector in kaart brengt. 

Radicaal
Architect Adriaan Geuze, directeur van West 8 en buitengewoon hoogleraar aan de WUR, laat zich in zijn ontwerpwerk inspireren door Operatie Steenbreek. Hij  pleit ervoor om het concept Steenbreek op een radicale wijze toe te passen in steden – maar wel steeds met mededogen. Mededogen voor het ‘knoeien wat we met z’n allen doen’, want juist dat knoeien heeft in zijn ogen veel potentie.  

De Nationale Groendag werd georganiseerd door de gemeente Wageningen, Stichting Steenbreek, provincie Gelderland en waterschap Vallei&Veluwe.

Overig nieuws van de Nationale Groendag:
Stichting Actief Spijk wint Steenbreektrofee 2019
Provincie Gelderland sluit aan bij Stichting Steenbreek

Foto: sjon.nl