België winnaar van de European Green Cities Award

De laatste jaren is Beringen getransformeerd van een industriële mijnstad tot een groen juweel. Vele hectaren industrieel erfgoed zijn herontwikkeld tot toeristisch-recreatief project. De inrichting van de buitenruimte en het gebruik van groen verbindt de stedelijke functies zoals wonen, werken en winkelen op een evenwichtige manier.

Hiermee heeft Beringen een toekomstbestendige stad gecreëerd. Een stad waarin de groene buitenruimte zorgt voor een gezonde leefomgeving, populaire winkelpanden, recreatie, klimaatadaptatie en andere belangrijke waarden. De manier waarop Beringen dit heeft gerealiseerd is een voorbeeld voor Europa en daarom heeft de jury dit project als winnaar gekozen. De prijsuitreiking vond donderdag 3 december 2020 plaats tijdens een bijeenkomst over de succesvolle toepassing van groen in de stedelijke omgeving. Vanwege de pandemie hebben de kijkers het evenement digitaal bijgewoond.

Zes deelnemende landen
Beringen nam het in de internationale finale op tegen vijf projecten uit vijf andere landen:

 • Nederland: Grotestraat Nijverdal (Klimaatadaptief stadscentrum)
 • Frankrijk: Le quartier du Ramponneau (Stadsvernieuwingsprogramma / landschapsproject)
 • Bulgarije: Kunstcentrum ‘Rila Renesans’ (Sociale infrastructuur en onderwijs)
 • Denemarken: De klimaatstad in Middelfart (Klimaataanpassing en stadsontwikkeling)
 • Duitsland: Taylor Park (Groene industriezone)

De internationale wedstrijd werd voorafgegaan door nationale wedstrijden in de verschillende landen.

Grotestraat Nijverdal
België heeft met slechts enkele punten gewonnen van de Nederlandse inzending: Grotestraat Nijverdal. Het oordeel van de Nederlandse jury afgelopen zomer luidde: “Het meest inspirerende project, met een originele, contextgevoelige toepassing waarin planten worden toegepast en waarin passieve waterzuivering en sociale interactie subtiel en met een bijzonder ontwerp samenkomen”.

Internationale jury
De voorzitter van de jury is de heer Jan-Dieter Bruns uit Duitsland (voorzitter van de European Nurserystock Association ENA). Verder bestaat de jury uit de volgende leden:

 • Rudi Geerardyn (Landschapsarchitect), adjunct-directeur VVOG in België
 • Kirsten Lund-andersen (Landschapsarchitect), Citygardner in Aalborg, voorzitter van Park- og Naturforvalterne in Denemarken
 • Velyana Naidenova (Landschapsarchitect), Voorzitter van de Union of Landscape Architects in Bulgarije
 • Catherine Muller (Landschapsaannemer) Lid van de raad van bestuur van VAL’HOR in Frankrijk
 • Tom Bosschaert (Ingenieur / Architect), Except Integrated Sustainability in Nederland
 • Yasin Otuzoglu (Landschapsarchitect), vertegenwoordiger van ELCA
 • Diana Culescu (Landschapsarchitect), vertegenwoordiger van IFLA Europe

Green Cities for a Sustainable Europe
De Award is een initiatief van Groene Steden voor een Duurzaam Europa. Dit is een platform dat de vergroening van de openbare ruimte stimuleert door innovatieve ideeën, informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise aan te bieden. De activiteiten van dit platform richten zich op bepaalde thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Voor meer informatie over het platform en over de projecten: www.thegreencity.eu.