Bewonersaanbod Gratis Tuinadvies van Steenbreek Breedeweg van start

Sonja Nihot (65) en Ad Vlaar (73) uit Breedeweg zijn de eerste gebruikers van het gratis tuinadvies van Operatie Steenbreek Breedeweg. Deze campagne is een van de veertig maatregelen van de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland tegen wateroverlast en droogte in de kern Breedeweg.

Sonja en Ad hebben een heerlijk groene tuin, waarbij je niet verwacht dat zij gebruik zullen maken van het bewonersaanbod gratis tuinadvies. Maar waar zij wisten dat de kiezels in de voortuin van zo’n 45 vierkante meter eruit moesten, was nog onzeker wat zij met het stuk grond pal in de zon moesten. Toen zij zes jaar geleden in Breedeweg kwamen wonen, was zowel de voor- als achtertuin bij hun huis een puinhoop. “Ik zei meteen: dat grind moet uit de voortuin”, vertelt Sonja. “Ik heb een hekel aan steentjes.” Toch pakten ze eerst het huis zelf en de achtertuin aan en bleef het grind al die tijd liggen. Tot afgelopen voorjaar, toen ging de voortuin eindelijk op de schop. “Het grind was net weg, toen we in een lokaal krantje lazen over Operatie Steenbreek Breedeweg.”

Geen idee
Voor de afvoer van de steentjes kwam de campagne te laat, maar het tuinadvies leek ze wel handig. “We waren er al wel uit dat we bodembedekkers wilden”, vertelt Ad. “Verder hadden we geen idee”, vult Sonja aan. “Wat kan tegen de zon? Wat is handig? Wat groeit goed? Hoeveel planten moet je per vierkante meter aanschaffen? Wat bloeit wanneer? Allemaal vragen waar we wel wat hulp bij konden gebruiken. Het is toch jammer als je iets plant en vervolgens blijkt dat het allemaal niet werkt.”

Tuinadvies
Voor het tuinadvies kwam lokale hovenier Jan Langeveld langs. Samen met het stel nam hij hun wensenlijstje door en gaf aanwijzingen wat wel en wat niet in de zonnige hoektuin zou werken. Ook gaf hij advies over de arme grond in de voortuin. “Ik heb eerst alles gespit en daarna heb ik er twee kuub zwarte aarde doorheen gemengd”, vertelt Sonja. Een topprestatie, want ze deed het in een periode waarin er allerlei warmterecords in Nederland sneuvelden.

Onderhoud
Sonja en Ad hebben achter hun huis een prachtige groene tuin liggen. Het afgraven, grond storten en tuin aanleggen, lieten ze doen. “Ik hou helemaal niet van tuinieren”, bekent Sonja lachend, “maar wél van een groene tuin!” Volgens Ad, die verantwoordelijk is voor het onderhoud, valt het allemaal wel mee en heeft de tuin alleen in het voorjaar wat extra aandacht nodig. “Daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.” Toch blijkt ook Ad geen enorme fan van tuinieren. “Het moet”, zegt hij.

Klimaat
Waarom kiest een stel dat niet van tuinieren houdt eigenlijk voor een groene tuin? Ad: “We vinden het niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de biodiversiteit, voor de bijen, vlinders en andere insecten.” Sonja vult aan: “En vanwege het klimaat, als het flink regent kan het water in de bodem trekken.” Of belandt in een van de drie regentonnen van het stel. “Een bewuste keuze”, aldus Ad. “Zo vangen we het regenwater op en loopt het niet het riool in.”

Wil je ook tuinadvies? Kijk op www.steenbreekbreedeweg.nl voor de voorwaarden, de voordelen van groen, hulp en tuintips. Je aanvraag mail je naar:
steenbreek.breedeweg@debastei.nl.

Over Operatie Steenbreek Breedeweg
De gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland pakken samen met inwoners wateroverlast en verdroging in de kern Breedeweg aan. Dit doen ze met het project Breedeweg maakt ruimte voor water. Dit project bestaat uit veertig verschillende, grote en kleinere, deelprojecten. Operatie Steenbreek Breedeweg is een van die deelprojecten. Met de campagne Operatie Steenbreek moedigen wij iedereen in Breedeweg aan om de tuin groener te maken.

In een groene omgeving kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat het koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. En een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders. Daarom zegt Operatie Steenbreek Breedeweg: Stenen eruit, GROEN erin!