Bijzonder: groene dakpannen in Delft

In Delft worden binnenkort in één straat ruim 360 reguliere dakpannen vervangen door groene dakpannen. Op zaterdag 1 juli slaan de bewoners de handen ineen om de dakpannen te vervangen. Hoewel het gewonnen geldbedrag de kosten niet dekte, is het met hulp van buren en de gemeente Delft toch gelukt om het plan van de grond te krijgen.

De nieuwe groene dakpannen zijn gemaakt van gerecycled kunststof en zijn niets minder dan een kleine plantenbak met sedum. Sedum houdt water goed vast, biedt ruimte voor biodiversiteit én ziet er fraai uit! Als je nieuwsgierig bent hoe het vervangen van de dakpannen in z’n werk gaat kan je zaterdag 1 juli tussen 10:00 en 15:00 door de Havannastraat lopen om te kijken naar de arbeid die wordt verzet. Een handje helpen is niet nodig.

De Groene Droom Challenge
De aanleg van de groene dakpannen is een resultaat van het winnen van de derde prijs in de Groene Droom Challenge 2022. Van 21 maart t/m 15 juni konden de inwoners van Delft hun ’Groene droom’ inzenden waarmee zij kans maakten op een tuin- of straat make-over!  In totaal zijn er ruim 40 inzendingen binnengekomen. Wethouder Frank van Vliet verzorgde de prijsuitreiking aan de eerste en tweede prijswinnaar, wat tevens het startsein was voor de realisatie van de tuin- en straat make-over.

Wethouder Frank Van Vliet: Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.”

“Mooi ook om te zien dat de ingezonden ideeën zo divers zijn, van groene daken en fleurige gevels tot aan regentonnen en bijenhotels. Ik feliciteer de winnaars van harte met hun ‘groene dromen’ en wens ze veel plezier met de uitvoering ervan. Ik neem straks graag een kijkje in de nieuwe groene oases die zij in en voor onze stad creëren.”

Benieuwd hoe het gaat met de plannen van de overige prijswinnaars? Kijk dan hier.