Brabantse Heksenboom doet mee aan Europese verkiezing

De karakteristieke Heksenboom op Landgoed ten Vorsel in het Brabantse Bladel maakt als Nederlandse kandidaat kans op de titel Europese Boom van het Jaar. Van 1 t/m 29 februari kan iedereen in Nederland stemmen via www.deboomvanhetjaar.nl om de boom aan de overwinning te helpen. De uitslag van deze Europese verkiezing wordt op 17 maart bekendgemaakt in Brussel.

De Heksenboom werd in oktober vorig jaar verkozen tot De Boom van het Jaar 2019 na een nek-aan-nekrace met de Rotterdamse Lijnbaanplataan. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door SBNL Natuurfonds in Leersum. Rond de Heksenboom hangt een mysterieus verhaal over Zwarte Kaat, een heks die rond 1600 met haar bende een pasgeboren baby ontvoerde uit de Hoeve Ten Vorsel. Ze noemde hem Thomas en voedde hem zelf op. Jaren later werd ze onthoofd door Floris ten Vorsel, Thomas broer. De broers werden herenigd en Zwarte Kaat werd begraven op de hei. Volgens de legende groeide de struik die haar begraafplaats markeerde, uit tot een sprookjesachtige boom.

Lesbrief
In het kader van deze Europese verkiezing heeft Stichting de Boomfeestdag, samen met ondermeer SBNL Natuurfonds en Landgoed Ten Vorsel, een gratis lesbrief ontwikkeld. Meer dan 6.000 scholen hebben inmiddels bericht hierover ontvangen. Hierin krijgen kinderen les over het belang van bomen voor onze leefomgeving en het klimaat. Deelnemende scholen maken kans op een volledig verzorgd schoolkamp op het landgoed of op één van de 50 krentenbomen, bestemd voor het schoolplein.

Bewustmaking
Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur SBNL Natuurfonds: ‘Deze verkiezing heeft tot doel om mensen bewust te maken van het belang en de schoonheid van bomen. Bomen vervullen een belangrijke functie in de productie van zuurstof en de opslag van CO2. Ze bieden een thuis aan 800 verschillende diersoorten en micro-organismen. Daarnaast zijn ze vaak beeldbepalend in de omgeving waar ze staan.’

Praktische informatie
Van 1 februari t/m 29 februari mogen alle Europeanen een maand lang hun stem uitbrengen op de genomineerde bomen voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. Er wordt gevraagd op twee bomen te stemmen. SBNL Natuurfonds roept Nederland op om in ieder geval te stemmen op de Heksenboom via www.deboomvanhetjaar.nl. Meer informatie over de Heksenboom zelf en de scholenactie is te vinden op www.deheksenboom.nl.

Foto: © Rob Visser. De Heksenboom, een levende legende in Bladel