Brabantse Marialinde mooiste boom van Europa?

De 650 jaar oude Marialinde aan De Lind in Oisterwijk maakt als Nederlandse kandidaat kans op de Europese titel Tree of the Year. Van 1 tot en met 22 februari 2024 kun je via treeoftheyear.org stemmen om de Brabantse boom aan de overwinning te helpen. 

De Marialinde, ook wel Oude Linde, werd in oktober verkozen tot De Boom van het Jaar 2023 via een nationale stemronde. De eeuwenoude boom in het historische centrum van Oisterwijk, kreeg maar liefst 7.076 stemmen. Op de tweede plaats eindigde de Utrechts Rode Beuk van Baroniestad IJsselstein, derde werd ‘De boom die lucht geeft’, een vleugelnoot aan het Talmaplein in Zaandam.

Tree of the Year
De Europese verkiezing Tree of the Year wordt gehouden sinds 2011. Nederland doet mee vanaf 2018. SBNL Natuurfonds heeft namens Nederland het exclusieve recht om de nationale kandidaat in te zenden. Dit gebeurt jaarlijks via een landelijke stemronde, waarbij per provincie één boom is genomineerd.

De Marialinde
De Brabantse Marialinde in Oisterwijk werd als Oude Linde voor het eerst vermeld in officiële documenten in 1388. De boom is volgens deskundigen zeker 650 jaar oud, maar nog altijd in prima conditie. Ze is al eeuwenlang een plek van ontmoeting. Onder de linde werd vergaderd, recht gesproken, markt gehouden, gefeest en gedanst. In de 19e eeuw was de Marialinde bijna dood, maar gelukkig groeide uit het vermolmde hart een nieuwe loot. Tot de dag van vandaag is de boom nog steeds een plek van ontmoeting. Mensen rusten uit onder haar bladeren, spelen in haar schaduw of maken foto’s van de unieke boom.

Bewustmaking
Maaike Brasz, rentmeester SBNL Natuurfonds: ‘Deze verkiezing heeft tot doel om mensen bewust te maken van het belang, de schoonheid en het verhaal achter bomen. De Marialinde is beeldbepalend en vormt een prachtig beeld in het historische centrum van Oisterwijk. Ook vervult ze een functie in de productie van zuurstof, de opslag van CO2 en floreert de biodiversiteit in en rond de boom.

Oisterwijk, een van de allermooiste dorpen van Nederland
Het is niet de eerste verkiezing waarbij Oisterwijk het ver schopt. In 2020 werd Oisterwijk een van de vijf Allermooiste Dorpen van Nederland. Met haar schitterende bossen en vennen, een bourgondisch en sfeervol centrum met unieke winkels is het een geliefde bestemming. 

Praktische informatie
Van 1 februari t/m 22 februari 2024 mogen alle Europeanen hun stem uitbrengen op de genomineerde bomen voor de Europese verkiezing Tree of the Year. Daarbij wordt gevraagd op twee bomen een stem uit te brengen. SBNL Natuurfonds roept iedereen in Nederland op om in ieder geval te stemmen op de Marialinde uit Oisterwijk via www.deboomvanhetjaar.nl of www.treeoftheyear.org. Aan de Europese verkiezing nemen 15 landen deel. Op 20 maart 2024 wordt de uitslag bekend gemaakt in Brussel. 

Over SBNL Natuurfonds
SBNL Natuurfonds is de enige landelijke natuurorganisatie die haar fondsen inzet om particulier natuur- en landschapsbeheer te ondersteunen, waarbij duurzame benutting het uitgangspunt is. SBNL slaat een brug tussen betrokken natuurliefhebbers en actief beherende particulieren en agrariërs. De organisatie zorgt voor promotie en financiële ondersteuning, en stimuleert onderzoek. Daarmee neemt SBNL Natuurfonds een unieke positie in binnen het landschap van terreinbeherende organisaties. Meer informatie op www.sbnlnatuurfonds.nl.

Over de verkiezing Nederlandse Boom van het Jaar
De verkiezing Boom van het Jaar wordt sinds 2018 georganiseerd door SBNL Natuurfonds en draait om markante bomen in Nederland met een bijzonder verhaal. Dat kan een historisch verhaal zijn of een verhaal van een boom die een natuurramp overleefde. Of denk aan een boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest wordt gevierd. Uit de aanmeldingen wordt in iedere provincie één boom genomineerd door een vakjury. Deze twaalf bomen maken kans op de titel Boom van het Jaar 2024. Ook nu al kunnen er weer nieuwe verhalen via onze website worden aangemeld! Kijk voor meer informatie op www.deboomvanhetjaar.nl