De plantenbieb van Jacqueline in Numansdorp

Toen Jacqueline Aalbers 4 jaar geleden met pensioen ging, wilde ze absoluut niet stil gaan zitten. Al vanaf dat ze zo’n jaar of 12 oud was, is ze altijd bezig met planten. Het idee voor een plantenbieb was snel geboren.

In het begin had ze 1 klein kastje, maar al snel kwam er een rekje en later een grote kast aan de weg bij. In en rond haar huis in Numansdorp staan wel zo’n 180 planten: van stekjes tot volwassen planten, voor binnen en buiten. Ook staan er bloempotten om gratis mee te nemen. “Iedereen die langskomt, mag ze gewoon uit de kast pakken. Het idee is dat je er wel een stekje of plantje voor in de plaats terugzet, echte ruilhandel dus. Een vrijwillige bijdrage is ook welkom. Die gebruik ik dan weer om bijvoorbeeld potgrond of kleikorrels te kopen, of verf om de kast mee op te knappen.”
 
Plantjes ruilen en delen
Jacqueline stekt zelf planten en krijgt ze, net als de bloempotten, overal vandaan. “In het begin moest het nog een beetje groeien, maar nu weten mensen mijn plantenbieb goed te vinden. Het werkt net als een ‘gewone’ bibliotheek, waar je het ene boek terugbrengt en weer een andere meeneemt. Maar dan dus met eigen plantjes of stekjes. Zie je iets leuks, dan neem je een door anderen ‘gedoneerd’ plantje of potje mee naar huis. Je mag natuurlijk ook wat brengen zonder zelf iets mee te nemen.”
 
Plantenbieb de Aalbes in Numansdorp
U vindt Jacquelines plantenbieb aan de Torenstraat 15 in Numansdorp. Mensen die interesse hebben, kunnen zich aanmelden voor haar Whatsapp-groep, een kijkje nemen op of lid worden van haar Facebook-pagina