Een muggenvrije tuin

Zeker tijdens een extreme hittegolf ondervinden de meeste mensen aan den lijve hoe waardevol het is om zelf een koele tuin te hebben. De temperatuur in de tuin kun je temperen door zoveel mogelijk stenen te vervangen door planten, bloemen en bomen. Om een periode van droogte door te komen, vang je regenwater op in bijvoorbeeld een regenton. Het is echter wel een beetje oppassen dat met meer groen en water in de tuin, een avondje op het terras of de nachtrust ineens wordt verstoord door muggen.

Van de 35 soorten muggen die in Nederland voorkomen zorgen de gewone en de geringde steekmug voor de grootste overlast. Veel mensen verwarren deze inheemse, algemeen voorkomende, geringde steekmug met de recent geïntroduceerde maar (nog) niet in Nederland gevestigde exotische Aziatische tijgermug (voor verschillen, zie kader) die in verschillende Europese steden voor grote overlast zorgt. 

De beste manier om steekmuggen uit de tuin te houden is door er zelf geen te kweken. Muggenoverlast in jouw tuin wordt over het algemeen veroorzaakt door aanwezigheid van broedplaatsen in je eigen tuin dan wel die van je directe buren. Steekmuggen blijven relatief dicht bij hun oorspronkelijke broedplaats. Steekmuggen zijn insecten waarvan de vrouwtjes bloedzuigen om eitjes te kunnen produceren. Deze vrouwtjes zijn op zoek naar mensen voor een zogenaamde bloedmaaltijd, ze gaan daarbij af op geur. Ze leggen daarna hun eitjes op stilstaand water, binnen enkele dagen kruipen hier kleine larfjes uit, die bij warm weer binnen 10 dagen tot volwassen steekmuggen ontwikkelen. 

10 tips om muggenoverlast te beperken:

  1. Maak regentonnen mug-dicht, met een afsluitende deksel en regenpijpaansluiting.
  2. Verwijder of keer emmers, potjes, vazen of andere dingen in de tuin waar regenwater meerdere dagen op kan blijven staan, om.
  3. Zorg dat er geen regenwater blijft staan op dekzeilen over tuinmeubels, zwembaden, houtstapel ed.
  4. Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon.
  5. Zorg dat dakgoten van vooral tuinhuisjes goed doorlopen.
  6. Onderhoud een gezonde, natuurlijke vijver met helder water en rijk waterleven.
  7. Introduceer een fonteintje in water-ornamenten zodat het water beweegt.
  8. Muggen hebben een hekel aan aromatische geuren dus plant in de buurt van je huis bijvoorbeeld citroenmelisse, lavendel, kattenkruid, ooievaarsbek, basilicum en afrikaantjes of een notenboom wanneer je een grote tuin hebt.
  9. Plaats horren op ramen en deuren.
  10. Neem muggen werende maatregelen met bedekkende kleding, smeer onbedekte huid in met muggenolie of slaap onder een klamboe.