Onze focus
De focus van Stichting Steenbreek ligt de komende jaren op vier thema’s: biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid. Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies de leefomgeving vergroenen. Dat betekent onnodige verharding in privé- en openbare ruimte vervangen door een diversiteit aan groen waarbij de hulp van inwoners en bedrijfsleven hard nodig is. Gemeenten bepalen daarvoor zelf hun aanpak, samen met inwoners, organisaties en bedrijven.
Deelnemende gemeenten organiseren onder de campagne Steenbreek acties om samen met inwoners en bedrijven te vergroenen. Groen is daarbij de aanjager voor kwaliteit in de woon- en werkomgeving van de toekomst. Groen wordt neergezet als een product én een middel: een multifunctioneel product dat in veel opzichten een positieve uitwerking heeft op onder meer biodiversiteit, ecologie, gezondheid, economie en sociale cohesie.
Wie doen er al mee?
Op de kaart hiernaast is te zien welke gemeenten actief zijn met Steenbreek om samen met inwoners en bedrijven de leefomgeving te vergroenen. Naast deze gemeenten zijn ook enkele waterschappen, provincies en woningcorporaties aangesloten bij Stichting Steenbreek. Samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven wil de stichting kansen en mogelijkheden benutten op de openbare ruimte verder te vergroenen.
Sociale Cohesie
De Uitdaging
In 2020 stond bij Stichting Steenbreek het sociaal domein centraal in de activiteiten. De aanleiding was dat de jury van de Steenbreektrofee na afloop van een beoordelingsronde concludeerde dat een van de grootste winstpunten in de Steenbreekacties zit in het ontmoeten en samenwerken. Door samen te werken versterk je de betrokkenheid in een buurt en probeer je eenzaamheid tegen te gaan. Door samen aan de vergroening te werken, ontstaan nieuwe contacten wat weer goed is voor de leefbaarheid van een wijk of buurt. Daarnaast dragen de gezamenlijke activiteiten ook bij aan een mooie, meer biodiverse en klimaatadaptieve omgeving.
Wat doet steenbreek?
Stichting Steenbreek adviseert en helpt gemeenten bij het opzetten van publieksvriendelijke acties als het gezamenlijk aanleggen van geveltuintjes, het vergroenen van een straat of buurt, het inrichten van een buurttuin of ontmoetingstuin, of het vergroenen van schoolpleinen. Ook wordt samengewerkt met woningcorporaties om huurders te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen.
De positieve gevolgen
Door buurtbewoners de gelegenheid te geven invloed uit te oefenen op de openbare ruimte door mee te praten en mee te beslissen over de inrichting van hun straat, buurt of wijk, ontstaat een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij de bewoners. Door een vorm van ‘eigenaarschap’ zullen zij eerder zorgdragen voor het onderhouden van het groen. Door het gezamenlijk aan de slag gaan met vergroening ontstaat er verbinding in de wijk, wordt de saamhorigheid vergroot en de betrokkenheid van bewoners gestimuleerd.