Gemeente Gemert-Bakel sluit aan bij Steenbreek met winactie voor inwoners

Gemeente Gemert-Bakel heeft zich recent aangesloten bij de landelijke Stichting Steenbreek. Zij delen de missie om de negatieve gevolgen van verstening in zowel de openbare ruimte als in de private ruimte tegen te gaan, en men bewust te maken van de positieve gevolgen van vergroening. Denk hierbij aan het herstel van de biodiversiteit en maatregelen omtrent klimaatverandering. De vraag om actie wordt elke dag urgenter.

Het klimaat en onze leefomgeving veranderen merkbaar. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen onder water lopen. Daarnaast leidt langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding zeer negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur.

Tijd voor actie
Ondanks alle maatregelen die de gemeente in de openbare ruimte uitvoert, is de hulp van alle inwoners nodig. Wethouder Willeke van Zeeland: “Iedereen kan zelf een bijdrage leveren door vandaag nog te zorgen voor vergroening van je eigen tuin, je eigen straat en op alle bedrijventerreinen”.

De gemeente houdt in projecten hier al rekening mee maar wil de bewoners ook gaan helpen met de vergroening van de tuin. Komende tijd gaan ze de inwoners hier verder over informeren en stimuleren stenen uit de tuin te halen, door het organiseren van verschillende acties zoals: steentje eruit en plantjes erin acties, geveltuintjes aanleggen en subsidie beschikbaar te stellen voor groene daken en afkoppelen van hemelwater. Om het voor de inwoners van Gemert-Bakel nog makkelijker te maken gaat de gemeente samenwerken met steenbreek, zij bieden inwoners allerlei tools en tips om aan de slag te gaan.  

WINACTIE – Doe je ook mee?

Inwoners van Gemert-Bakel kunnen vóór 30 november een foto van hun ’tegel eruit, groen erin’ moment insturen en kans maken op een pakket inheemse vaste planten van Stichting Steenbreek en een waardebon (t.w.v. € 50,-) van de lokale wilde plantenkwekerij De Wilde Bertram. Mail naar: gemeente@gemert-bakel.nl t.a.v. Winactie Steenbreek.