Gouda doet mee met Operatie Steenbreek

Steeds vaker zijn er hevige hoosbuien en is er daardoor wateroverlast op straat. Wat niet meehelpt zijn tuinen waar veel of alleen maar tegels liggen. Hierdoor wordt regenwater niet meer in de grond opgenomen, maar stroomt het naar putten op straat die het dan niet meer aankunnen.

Wethouder Hilde Niezen (duurzaamheid): ” Groene tuinen zorgen ervoor dat het regenwater in de bodem opgenomen wordt. In een betegelde tuin spoelt 85 procent van het water direct het riool in. Riolering is daar niet op berekend. Meer groen in de tuin betekent ook meer vogels, vlinders, bijen en andere dieren. Dat is leuk om te zien en ook een goede bijdrage aan de natuur.”

Tijd voor actie
Voorzitter Wout Veldstra van Operatie Steenbreek: “Als je je bedenkt dat Nederland ongeveer 84.000 voetbalvelden aan oppervlakte tuinen kent en daarvan 44 procent grotendeels vol met tegels of grind liggen, dan ligt daar een enorme uitdaging.”

Groene tuin met weinig onderhoud
Opvallend is dat mensen een bloeiende tuin vele malen mooier vinden dan een verharde tuin, maar denken daar geen tijd voor te hebben. Veldstra: “Met Operatie Steenbreek laten we zien dat er tal van mogelijkheden zijn voor een groene tuin. Ook die weinig onderhoud vergen.” Meer informatie is te vinden op www.operatiesteenbreek2.w006.mi.alm.mooieserver.nl.

Bron:
deGouda.nl