Groene Doeners Maranathakerk in Lunteren

Naast de Maranathakerk in Lunteren ligt een stukje tuin. Het kreeg weinig aandacht en de grond was er droog. Met hulp van onder andere Steenbreek Ede knapte een aantal vrijwilligers de tuin op. “De kerkenraad vroeg ons om de tuin op te knappen,” vertellen vrijwilligers Eveline en Alie. “We doen dit vanuit de Groene Kerk, een landelijk initiatief waarin allerlei kerken zich inzetten om hun omgeving duurzamer te maken”.

Omdat de grond van de tuin zo droog is, is er in de tuin een wadi gemaakt. Dit is lager gelegen punt waar water de grond in kan. “We willen het regenwater dat op het pastoriedak valt naar de wadi leiden. Zo komt het terecht in de tuin en is die minder droog. Verder willen we er een tuin van maken die mooi is voor de buurt, maar ook goed voor dieren. We proberen met alles rekening te houden,” vertellen de dames.

Tuinplan maken
Om dat te bereiken, gingen de initiatiefnemers op zoek naar hulp. Zo kwamen ze in contact met Steenbreek Ede. “Van Steenbreek kregen we heel veel tips. En we werden gekoppeld aan een professional. Die hielp ons met het maken van een tuinplan. Nu komen er planten in de tuin die goed zijn voor biodiversiteit en tegen zowel droge als natte grond kunnen. Verder komt er een insectenhotel en een composthoek. Het werk aan de tuin doen vrijwilligers. “Daarom is er in het plan ook rekening mee gehouden dat het wel makkelijk in onderhoud is,” vervolgen Eveline en Alie.

Kijk naar de natuur
Wilt u ook aan de slag met een duurzame buurt? De vrijwilligers hebben wel wat tips. “Kijk alvast hoe mooi de natuur is. Als je dat ziet, heb je vanzelf al inspiratie en ideeën om te starten. En vraag om hulp. Wij kregen veel medewerking van bijvoorbeeld de gemeente, Steenbreek en Ede Doet. Wie ik ook belde, het liep echt gesmeerd.” Kijk hier voor meer informatie over een duurzame buurt.

Bron: Gemeentenieuws Ede