Groene initiatieven in Oosterpoort Groningen

De Oosterpoort in gemeente Groningen is een onder studenten populaire, compacte wijk met relatief veel kleine oudere woningen en weinig groen, op een prachtige ecologische buurttuin na. Gelukkig is Team Groen van Oosterpoort Duurzaam actief aan de slag gegaan om de buurt te vergroenen.

Om dat structureel goed aan te pakken zijn zelfs twee fraaie kleurenfolders gemaakt: eentje over geveltuinen met handige tips over onderhoud en de keuze van planten en eentje over groene daken voor woningen in de Kwintlaan en de Blekerslaan. Het printen van de folders is natuurlijk begrotelijk. Steenbreek Groningen denkt graag mee met groene initiatieven van bewoners. Voor de gemeente is het een kleine moeite om de folders te printen en zo de vaart erin te houden voor het vergroenen van de leefomgeving.

Anke van der Heide, lid van Team Groen, hoopt op veel respons: ‘Iedereen kan op zijn eigen manier een kleine bijdrage leveren aan meer groen of duurzaamheid. De ene bewoner legt een geveltuin aan, terwijl de andere bewoner de straat schoonveegt. Je kan al in je eigen tuin beginnen. Denk niet te groot of te moeilijk, maar bedenk vooral wat je wel kan doen.’ Bewoonster Annemiek Vos van Kwintlaan over de keuze voor een groen dak: ‘Al jaren willen wij erg graag een groen dak op ons huis. Het lijkt me een geweldig gezicht: een dak vol bloemen en mossoorten, dat isoleert, goed is voor de biodiversiteit en zorgt voor een betere waterhuishouding. Daarbij gaat ons bitumen dak ook nog eens twee keer zo lang mee! We hebben net twee jaar geleden ons dak vernieuwd en dus is dit een heel goed moment om de koe bij de hoorns te vatten.’

Wanneer bewoners zelf het initiatief nemen om hun wijk groener en leefbaarder te maken is er veel mogelijk en gemeente Groningen helpt graag een handje. Kijk hier voor meer informatie over de subsidieregeling voor een groen dak en meer over geveltuinen en boomspiegels.