Groene verrassing voor bewoners in Maassluis

In de Gijsbert Dirkzwagerstraat in Maassluis zijn begin mei 2020 27 sociale huurwoningen van Maasdelta opgeleverd. De overhandiging van de sleutel verliep door de coronamaatregelen anders dan normaal. Om toch op feestelijke wijze stil te staan bij de oplevering van de huurwoningen, verrasten wethouders Sjoerd Kuiper en Fred Voskamp de nieuwe bewoners woensdag 1 juli 2020 met een mooie tuinplant en een duurzame boodschap.

De gemeente heeft samen met woningcorporatie Maasdelta grote inspanningen geleverd om te investeren in een duurzame toekomst en de omgeving van de huurwoningen klimaatbestendig in te richten. Wethouder Sjoerd Kuiper (o.a. ruimtelijke ordening en volkshuisvesting): “we hebben samen duurzame, betaalbare huurwoningen gerealiseerd voor een doelgroep die juist vaak klem zit: gezinnen met kinderen met een beperkt budget”.

Gescheiden rioolstelsel
Het duurzaam wonen komt ook tot uiting bij de afwatering. Steeds vaker hebben we in Nederland immers te maken met flinke regenbuien waardoor het riool overbelast kan raken. De gemeente richt de openbare ruimte daarom zo in dat dat regenwater beter door de bodem kan worden opgevangen en vastgehouden. Het rioolstelsel wordt dan minder belast en het bewaarde water kan worden gebruikt om droge gebieden te voorzien van water. In de Gijsbert Dirkzwagerstraat is een gescheiden rioolstelsel aangelegd waardoor regenwater niet naar de rioolzuivering wordt afgevoerd maar de grond in gaat. Overtollig schoon regenwater komt terecht in de haven.

Groene tuin helpt tegen wateroverlast
In de straat zijn verder brede groenstroken aangelegd. Het regenwater van de daken van de woningen wordt door dit groen afgevoerd. En voor de tuinen is afgesproken dat 2/3 deel van het oppervlak vrij blijft van tegels of andere verharding. Deze voornamelijk groene tuinen verkleinen zo de kans op wateroverlast. De nieuwe bewoners hebben de adviezen van de wethouders met grote belangstelling aangehoord en waren enorm blij verrast met de mooie tuinplant. Wethouder Voskamp (o.a. stedelijk beheer en klimaatadaptatie): “Ook andere inwoners van Maassluis kunnen helpen om wateroverlast te voorkomen. Een tuin met veel groen en minder tegels houdt regenwater beter vast. Daarnaast maakt het de straat gezelliger en het trekt vogels en insecten aan.”