Katwijk kleurt groener

De gemeente Katwijk werkt hard aan een groenere gemeente. Door meer groen en minder tegels zijn we beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals aanhoudende hitte en extreme regenbuiten. Daarbuiten is meer groen goed voor de biodiversiteit. Omdat meer dan 50 procent van de grond in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg van particulieren is, kan de gemeente niet alleen vergroenen. Hier heeft zij de hulp van inwoners en enthousiaste organisaties voor nodig, zoals Stichting Steenbreek.

Wat gaan de gemeente en Stichting Steenbreek samen doen?
Uit eerder onderzoek van de gemeente onder bewoners is gebleken dat men bijvoorbeeld wateroverlast ervaart bij hevige buien, maar niet goed weet wat je zelf in je eigen tuin kunt doen om deze overlast te verminderen. Het doel is om samen met vrijwillige organisaties zoals Steenbreek Katwijk en Bewust aan de Kust meer bewoners te stimuleren om aan de slag te gaan met “grijs eruit, groen erin”.

‘We vinden het belangrijk om in onze gemeente te blijven vergroenen. Het toevoegen van groen zorgt er niet alleen voor dat we als gemeente beter bestand zijn tegen extreem weer. Het draagt ook bij aan een fijne leefomgeving voor mens en dier. We kunnen dit vergroenen niet alleen. Daarom zullen we het komend jaar nog intensiever samenwerken met inwoners en organisaties om te zorgen voor minder grijs en meer groen’, aldus wethouder Jacco Knape. Gemeente Katwijk koos daarom het afgelopen najaar voor een samenwerking met Stichting Steenbreek om de ambities voor vergroenen op particulier terrein te vertalen naar een concreet plan van aanpak met een jaarplanning.

Wat gaan we doen?
Dit jaar zullen diverse acties georganiseerd worden waarmee tuinbezitters worden gemotiveerd om hun tuin te vergroenen en waarbij klimaatadaptatie (aanpassen aan de steeds extremere weersomstandigheden) centraal staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tuinklimaatcoaches met persoonlijke advies, het gratis laten ophalen van tegels aan huis en gratis planten.

Waarom en wat
Met de acties wil Katwijk meer groen in haar gemeente. Dit groen draagt positief bij aan de biodiversiteit en klimaatadaptie. ‘Heel goed dat Katwijk zich zo actief gaat inzetten om tuinbezitters te stimuleren om hun tuin te vergroenen. Hoe klein de tuin ook is, met elke steen die eruit gaat en wordt vervangen door groen, zorg je ervoor dat overtollige neerslag kan worden opgenomen in de bodem. Alle beetje helpen!’, vult directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek aan.

Wat kan ik nu al doen?
Kijk voor alle acties die nu al lopen en wat u kunt doen om te vergroenen op www.katwijk.nl/duurzaamheid onder het kopje vergroenen.