In het najaar helpt de natuur met water geven

Planten in het najaar heeft veel voordelen: de planten slaan beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is, bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Een belangrijk voordeel is ook dat er minder water gegeven hoeft te worden.

Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin jonge plantjes soms wekenlang water moesten krijgen. In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Het najaar is dan ook een uitstekend jaargetijde om te planten.

Water besparen
Door de extreme droogte of het droge voorjaar sproei je de tuin vaker en langer met kraanwater. Dat hoeft in het najaar niet. Tuinbezitters kunnen bovendien eenvoudige maatregelen treffen zodat tijdens een droge periode alles blijft groeien, bloeien en overleven. Enkele tips:

  • Het begint door bewust om te gaan met het gebruik van water en het aanpassen van de eigen tuin: meer groen en minder steen. Beplanting houdt het water langer vast en bevordert het doorsijpelen van regenwater in de bodem.
  • Daarnaast kun je zoveel mogelijk regenwater in de eigen tuin opvangen met een regenton of een vijver. Door beschutte plekjes in de tuin te creëren met bijvoorbeeld hagen en bomen kan de wind de grond en planten minder snel uitdrogen. Door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten, wordt voorkomen dat de aarde in de tuin uitdroogt omdat de grond onder de bodembedekkers koel en vochtig blijft.
  • Als je toch water wil geven, kan dat het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds doen want overdag verdampt het water snel. Het is beter om af en toe flink veel water te sproeien dan elke dag een beetje; de planten worden hierdoor sterker. Er is één uitzondering: nieuwe aanplant heeft echt veel vaker water nodig. Maar door in het najaar te planten helpt de natuur flink.

Plant je mee?
Alle activiteiten, evenementen, nieuws, informatie en tips over de najaarsactie zijn te vinden op plantmee.nl