Wereld Bodemdag 5 december: een levendige tuin begint onder de grond

Een gezonde bodem is van essentieel belang voor bijvoorbeeld onze voedselproductie, het waterbeheer, de leefomgeving van micro-organismen en het algemene ecosysteem. Niet gek dus dat de bodem misschien wel het belangrijkste onderdeel is van jouw tuin: goede grond zit vol met leven en dat vormt weer de basis van een bloeiende tuin. Daarom besteden we op vijf december graag aandacht aan Wereld Bodemdag.

Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijg je gezonde vitale planten en (fruit)bomen in de tuin. Vitale bodems slaan bovendien CO2 op en kunnen water zuiveren en vasthouden. Heel belangrijk nu we steeds vaker met periodes van droogte te maken krijgen. Gezonde bodems zijn onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Help je mee in eigen tuin?

Levende bodem
De regenworm is wel de meest bekende hulp in de tuin. Ze brengen organisch materiaal, zoals bladeren en compost, in de bodem en verteren het daar tot humus. Dit humus levert veel voedingsstoffen aan de bodem. Daarnaast werkt humus als een spons. De bodem bevat daarmee voldoende water bij droogte en kan tevens een teveel aan water afvoeren. De gangetjes die wormen graven (en de wortels van planten en bomen) houden de grond lekker luchtig. Dit zorgt weer voor een goede afwatering. Naast de regenworm zijn er nog talloze kleine diertjes als larven, wormen, pissebedden, slakken, maar ook microscopisch kleine beestjes meestal ongezien druk aan het werk. Ontelbare bacteriën en schimmels leveren hun cruciale bijdrage aan een gezonde bodem.

Zo help je zelf mee aan het herstel van het bodemleven in je eigen tuin:

Zie voor meer informatie over ‘World Soil Day’ de website van de United Nations.