Ook Intratuin zet de heggenschaar in ‘het vergeten plantseizoen’

In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen, maar daar moet verandering in komen, vindt ook Intratuin. Vele tuincentra hebben zich aangesloten bij de campagne van het Vergeten Plantseizoen, waarin we de herfst als dé periode om aan te planten weer op de kaart willen zetten. 

Om meer aandacht te vragen voor de najaarsaanplant, biedt Intratuin verschillende acties voor consumenten. Want, wat je nu plant, groeit sneller en sterker in het voorjaar. Dat komt doordat planten in het najaar beter kunnen aarden in een warme grond en met voldoende regenval. Zo geniet je vroeg in het voorjaar van bloeiende magnolia’s, volle hagen en vogels in je tuin. Intratuin roept daarom iedereen op het najaar definitief op de agenda te zetten als plant- en tuinseizoen en deelt samen met groenexpert Ben van Ooijen vijf najaarsaanplant-klussen die je nu kunt doen voor een serieuze voorsprong op het voorjaar. Een voorsprong op een bloeiende tuin: Wat je in het najaar plant, groeit sterker in het voorjaar

Vroege vogels
Vraag een willekeurige hovenier wat het beste tuinseizoen is, en het najaar zal zonder twijfel het antwoord zijn. Toch lijkt deze essentiële kennis bij hobby-tuiniers, beginnende groene vingers en ‘natuurtalenten’ allerminst bekend. Zodra het buitenseizoen voorbij is en de eerste bui valt, trekken we het liefst de deur achter ons dicht om er pas weer in het voorjaar aan de slag te gaan. Ben van Ooijen, directeur en oprichter van de Tuinen van Appeltern, legt uit waarom: “In het najaar is de bodem nog warm na de zomer en valt er, in tegenstelling tot het voorjaar, veel regen. Dat is perfect omdat planten dan meer kans hebben om goed te wortelen. Door ze nu al hun gang te laten gaan, zijn ze in het voorjaar beter in staat voeding uit de bodem op te nemen en goed bestand tegen droge perioden”. Het groen dat je in het najaar plant start als het ware met een voorsprong. Ze worden groter en bloeien eerder en mooier dan planten die pas in het voorjaar de grond in gaan. Dus: handen uit de mouwen deze herfst, want er is genoeg te doen waarvan jij in het voorjaar weer profiteert.

Niet alleen genieten voor jezelf
Wanneer je in het najaar aan de slag gaat in de tuin met het aanplanten van bomen, struiken, heesters en voorjaarsbollen, kun je dus in het vroege voorjaar al genieten van een kleurrijke en levendige tuin of balkon. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor vogels, insecten en heel veel andere dieren. Zij profiteren op deze manier van voldoende voedsel na een strenge winter. Van Ooijen voegt daaraan toe: “Wanneer er vroeg in het voorjaar bloemen in je tuin verschijnen, is dat goed voor de biodiversiteit. De bijen en vlinders die ze aantrekken, helpen namelijk weer bij de bestuiving van de bloemen”. Een win-win situatie.

Kijk verder voor de top-vijf klussen die je dit najaar nog in de tuin kunt doen voor een bloeiende voorjaarstuin.

  1. De heg groener dan de buren

De herfst is het perfecte seizoen om een haag aan te planten in de tuin. De regenval in het najaar, in combinatie met een goede bodemtemperatuur – niet te hoog, niet te laag – vormt een perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je heg lekker aarden voordat de vorst inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens het najaar.

  1. Vroegbloeiers planten

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende planten in je tuin. De prachtige kleuren en heerlijke geuren van deze planten laten zich al vroeg in het seizoen zien en geven een goed gevoel.

  1. De bloemetjes buiten zetten

Het klinkt misschien wat vreemd, maar voorjaarsbollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen plant je in het najaar. Dat komt omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze plant vóór de eerste vorst. Op naar een kleurrijk balkon of tuin in het voorjaar.

  1. Heesters

Het najaar is een uitstekend moment om heesters te planten. De grond is nog vrij warm, waardoor de planten voor de winter al kunnen aarden en beginnen te groeien. In het voorjaar zie je daardoor al meteen resultaat. Bovendien valt er in de herfst meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. Heerlijk, dat scheelt jou weer tijd.

  1. De schaar erin: een goede snoeibeurt voor de winter

Velen hebben de opvatting dat de herfst geen geschikt seizoen is om te snoeien. Toch zijn er haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Dit geldt zelfs voor de meeste soorten, waaronder de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. De hagen zijn dan gestopt met groeien. Geef ze het liefst vóór eind september een flinke snoeibeurt. Zo gaan ze netjes geschoren de winter in en zijn ze in het voorjaar mooi vol en groen.

Kijk voor herfst to do’s en aanbiedingen op Voorsprong | Intratuin.