Jaarkalender 2021

Maak van je tuin een levende tuin, voor mens en dier. Met deze boodschap trekken tuinvereniging Groei & Bloei, Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, AVVN samen natuurlijk tuinieren, Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) en KNNV, vereniging voor veldbiologie, in 2021 het land in. Iedere partner levert vanuit zijn eigen organisatie een bijdrage door het organiseren van groene activiteiten, die gebundeld zijn in een gezamenlijke groene jaarkalender. Daarnaast staan in deze jaarkalender andere relevante themadagen waaraan mogelijk lokale acties gekoppeld kunnen worden.

22 t/m 26 september Gardenista
Groei & Bloei organiseert de tuinbeurs Gardenista: een tuinfestival met showtuinen, moestuinieren, bloemschikken, kwekers, hoveniers, onderwijs, kunst en water voor amateurs en professionals, met de jeugd (studenten) als onmisbare schakel. www.gardenista.nl.

24 september Zaanstad Sociaal Tuinieren
Voor de derde keer dit jaar gaan we Zaanstad een stukje groener maken en de sociale cohesie versterken in een wijk met veel kwetsbare mensen. Stichting Present Zaanstreek, Woningstichting Parteon, Stichting New-Bees en hovenier de Enk Groen & Golf slaan de handen weer ineen om er een mooie dag van te maken. Dit keer ook met hulp van de gemeente en Buurttuin de Groene Oase! We brengen een beweging op gang en iedereen kan meedoen.

24 september t/m 6 oktober Bodemdierendagen
Draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. De Bodemdierendagen zijn jaarlijks rond Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar kun je je waarnemingen doorgeven. Die worden gebruikt in het vervolgonderzoek.

Meezoeken kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Geef je waarneming online door. Om het zoeken nog makkelijker te maken, is er een handig scoreformulier dat je kunt uitprinten en mee naar buiten nemen. Gebruik de zoekkaart om het verschil tussen de soorten te herkennen. Voor het basisonderwijs is lesmateriaal beschikbaar voor een compleet lesprogramma over het leven in de bodem. Kijk hier voor meer informatie.

25 september Pilot Sociaal tuinieren in Enschede
Meld je hier aan! Pilot Sociaal Tuinieren in Enschede – Sociaal Tuinieren

25 september Burendag
Tijdens Burendag worden zoveel mogelijk buren met elkaar in contact gebracht. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Meer informatie.
25 september Europese dag van de paddenstoel

28 september Online lezing Bomen in de (moes)tuin
Groendeskundige Martin Hermy zag het vaak gebeuren: bomen, soms nauwelijks volgroeid, werden gerooid omdat ze niet voldeden aan de wensen van de tuineigenaar of de buren. Zijn ergernis kanaliseerde hij in een nieuw boek, ‘De juiste boom voor jouw tuin. Hermy vertaalt wetenschappelijke kennis in praktische tips en hapklare informatie. In zijn boek en in zijn online lezing leer je waarom je bomen moet planten, hoe je plant, welke steun ze nodig hebben, welke bodem ze vereisen, welk leven zich onder de grond bevindt en hoe je de juiste boom kunt kiezen voor jouw (moes)tuin.

Aanmelden voor deze lezing kan vanaf september 2021 via de website van AVVN samen natuurlijk tuinieren.

September Online lezing Alle kleine beestjes helpen
Bodemdeskundige Marc Siepman vertelt in zijn online lezing ‘Alle kleine beestjes helpen’ over de talloze organismen die (soms deeltijds) in de bodem leven, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten en zoogdieren. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer.

Deze lezing is onderdeel van een vierdelige serie over de bodem en de tuinder van het AVVN-tijdschrift De Tuinliefhebber. In de herfsteditie van De Tuinliefhebber verschijnt het derde deel van de serie. Aanmelden voor deze lezing kan vanaf september 2021 via de website van AVVN samen natuurlijk tuinieren.

1 t/m 31 Oktober Het Vergeten Plantseizoen
NL Vergroent wil oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen gaan uitroepen. Tijdens de najaarsactie het ‘vergeten plantseizoen’ van 1 t/m 31 oktober wordt iedereen in Nederland via diverse (online) activiteiten geënthousiasmeerd om weer in het najaar actief in de tuin aan de slag te gaan. Zie ook www.vergetenseizoen.nl
9 oktober Nationale Boomspiegelfeest
De boomspiegel, oftewel de vaak zanderige grond rondom een boom, is een perfecte plek om de stad te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.
Op 9 oktober gaan we overal in het land boomspiegels inplanten. Ons doel is om in 2030 álle boomspiegels van Nederland (dat zijn er zo’n 1 miljoen) vergroend te hebben. Meedoen?
9 oktober Tweede Sociaal Tuinieren dag in Groningen
Meld je hier aan! Tweede Sociaal Tuinieren dag in Groningen – Sociaal Tuinieren
9 oktober Sociaal Tuinieren in Ridderkerk
Meld je hier aan! Sociaal Tuinieren in Ridderkerk – Sociaal Tuinieren
Oktober #2uurnatuur Challenge
Herfstraadsels oplossen, een paddo-trip doen of je eigen herfstkunst in beeld brengen? Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist tijdens de donkere herfstmaanden is het belangrijk naar buiten te blijven gaan! Daarom organiseert IVN in oktober voor de derde keer de #2uurnatuur Challenge. Ruim 15.000 mensen gingen in 2020 deze uitdaging aan. Doe je dit jaar (weer) mee? Kijk hier voor meer informatie.
November Inspiratiedag Stichting Steenbreek
In november organiseert Stichting Steenbreek de inspiratiedag. Deze dag is onder andere bedoeld voor de aangesloten gemeenten en partners en heeft als doel om kennis en ervaringen met elkaar te delen rondom het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt!’ Meer informatie volgt.
November Plant mee
Help jij mee om het grootste natuurgebied van Nederland aan te leggen? Of je nou een achtertuin, balkon, bedrijventerrein of straat met veel grijs hebt, samen maken we Nederland groener. Want groen is goed voor de biodiversiteit én voor de gezondheid. Steek zelf ook de handen uit de mouwen en ga met behulp van de tips aan de slag met het vergroenen van jouw leefomgeving. Kijk hier voor meer informatie. 

2 en 3 november Cursus Tiny Forest plantmethode
In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt. Goed voor bijen, vlinders, vogels én voor jou!
10 november Nationale Boomfeestdag
De 64ste Nationale Viering Boomfeestdag vindt plaats in gemeente Alphen aan den Rijn. Op woensdag 17 maart planten Alphense kinderen honderden bomen en struiken in het hart van het Prinses IreneBos. Ook wordt een KinderKlimaattop georganiseerd. Kinderen gaan in onderhandeling met CEO’s, natuurorganisaties en politici over hun ideeën voor een leefbare aarde. Meer informatie.
5 december Wereld Bodemdag
Meer informatie.
© Stichting Steenbreek - Stichting Steenbreek, Operatie Steenbreek en Steenbreek zijn geregistreerde merken en mogen alleen gebruikt worden door aangesloten gemeenten. | Foto’s: Sjon.nl