Jaarkalender 2021

Maak van je tuin een levende tuin, voor mens en dier. Met deze boodschap trekken tuinvereniging Groei & Bloei, Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, AVVN samen natuurlijk tuinieren, Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) en KNNV, vereniging voor veldbiologie, in 2021 het land in. Iedere partner levert vanuit zijn eigen organisatie een bijdrage door het organiseren van groene activiteiten, die gebundeld zijn in een gezamenlijke groene jaarkalender. Daarnaast staan in deze jaarkalender andere relevante themadagen waaraan mogelijk lokale acties gekoppeld kunnen worden.

5 t/m 23 april IVN Campagne Moestuinieren
Ga vliegend van start in je moestuin! IVN helpt je om meer uit je moestuin te halen. Bekijk bijvoorbeeld de tips of doe mee aan een moestuincursus om jouw moestuin tot een succes te maken! Daarnaast gaan er ook weer opleidingen tot moestuincoaches van start, voor de mensen die al graag moestuinieren en scholen en kinderopvang willen bijstaan.

13 april Online lezing Ondergronds gezwam
Bodemdeskundige Marc Siepman vertelt in zijn online lezing ‘Ondergronds gezwam’ over het belang van schimmels. Zonder schimmels zou onze planeet er compleet anders uitzien. Marc vertelt over het ontstaan van deze wonderlijke organismen, wat ze allemaal kunnen en hoe wij de optimale omstandigheden kunnen creëren zodat schimmels hun cruciale werk goed kunnen doen.

Deze lezing is onderdeel van een vierdelige serie over de bodem en de tuinder van het AVVN-tijdschrift De Tuinliefhebber. In de voorjaarseditie van De Tuinliefhebber verschijnt het eerste deel van de serie. Aanmelden voor deze lezing kan vanaf maart 2021 via de website van AVVN samen natuurlijk tuinieren. 

14 en 15 april 2021 Cursus Tiny Forest plantmethode
In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt. Goed voor bijen, vlinders, vogels én voor jou!
17 en 18 april Tel mee met de Nationale Bijentelling
Doe mee met 4e Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. Door heel Nederland worden bijen geteld in eigen tuin, het park of op het schoolplein. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En dat is hard nodig want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Benieuwd naar de resultaten van afgelopen jaar? Of wil je je aanmelden om mee te doen? Ga dan naar deze website.

22 april Nationale Zaaidag en Dag van de Aarde
Meer informatie.

8 t/m 16 mei Nationale Vogelweek
De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met vele lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en collega-natuurbeschermers. Iedereen kan tijdens de Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. Ga mee op vogelexcursie en ontdek de prachtige natuur van Nederland. Meer informatie.
20 mei Wereld Bijendag
Meer informatie.
22 mei Internationale Dag van de Biodiversiteit
Meer informatie.
28 en 29 mei NLdoet
Het Oranje Fonds organiseert ieder jaar NLdoet. De grootste vrijwilligersactie van Nederland laat iedereen op een laagdrempelige manier ervaren hoe leuk het is om je voor een ander in te zetten. Meer informatie.
5 en 6 juni Laat je verwonderen tijdens de Velt-ecotuindagen
Elk jaar organiseert Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) de ecotuindagen, dit jaar in samenwerking met De Wilde Weelde. Ook dit jaar – namelijk zaterdag 5 juni en zondag 6 juni – is dat het geval. Ruim 200 tuinen in Nederland en België stellen zich gratis open voor publiek met als thema Water in de tuin. Leer, beleef en geniet samen met de 40.000 andere bezoekers! Meer informatie: www.velt.nu/ecotuindagen
16 juni Velt-symposium ‘Water voor Later’
19:30 – 21:30. Deelname via: www.velt.nu/symposium2021/

Door de toenemende kans op droogte en overstromingen nemen het belang van een ecologische tuininrichting, een pesticidevrij beheer en uitgekiende mogelijkheden voor wateropslag in je tuin toe. Tijdens dit boeiende symposium leer je alles over waterkwaliteit en het belang van een goed waterbeheer in je eigen tuin.
Op het programma staan twee online lezingen:
• Klimaatverandering en de tuin (Margot Ribberink)
• Impact van pesticiden op de drinkwaterproductie (Martin de Jonge, specialist hydrologie Vitens (NL) en Rhune Van Cleemput, omgevingsmanager De Watergroep (B))
Meer informatie: www.velt.nu

12 t/m 20 juni Groei & Bloei Nationale Tuinweek
Vereniging Groei & Bloei organiseert van 12 t/m 20 juni 2021 de Nationale Tuinweek. In deze week kun je in meer dan 20 regio’s in het land deelnemen aan groene workshops, lezingen en excursies om je te laten inspireren om eigen tuin, balkon, dak- of buurttuin verder te vergroenen. Onderdeel van de Nationale Tuinweek is het Open tuinenweekend op 19 en 20 juni 2021. Groei & Bloei werkt tijdens deze week samen met groene organisaties zoals Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, KNNV en AVVN. www.groei.nl/tuinweek
29 juni ModderDag
Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. En daarbij mag je vies worden! Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. IVN organiseert ModderDag in heel Nederland. Meer informatie.

1 juli Online lezing Plaagdieren in de tuin
Tuinontwerper en boekenauteur Suze Peters weet alles over ‘lastige tuinbeestjes’ zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote ‘tuinweb’. Tijdens deze lezing doet Suze aan de hand van de bladluis uit de doeken hoe dit web werkt. En hoe je ermee aan de slag kunt in je eigen tuin. Na deze avond ga je anders naar plaagdieren kijken.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Juli Nationale Tuinvlindertelling
Doe mee! Help De Vlinderstichting en tel de vlinders in je tuin. Als er veel mensen meedoen, krijgen we er een beter beeld van hoe het met de tuinvlinders gaat. Meer informatie.
3 t/m 5 september Fête de la Nature
De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. Met Fête de la Nature vieren we de natuur. Fête is een grassroots natuurfestival: iedereen kan zelf een natuurfeestje organiseren. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. Zo betrekken we meer mensen bij de natuur, op een manier die bij hen past. IVN Natuureducatie ondersteunt Fête qua communicatie en organisatie. Samen vieren we de natuur! Kijk hier welke natuurfeestjes in jouw buurt plaatsvinden! Wil je zelf een event organiseren? Meld jouw evenement hier gratis aan.
3 en 4 september Nationale nachtvlindernacht
Gaat u vanavond nachtvlinders kijken en wilt u weten welke soorten u kunt verwachten? Vul in de nachtvlinderverwachting de gevraagde gegevens in en u krijgt een lijst met de meest waarschijnlijke soorten die in de betreffende periode vliegen in de regio waarbinnen de locatie valt. Meer informatie.
7 september Duurzame Dinsdag
De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Meer informatie.
?? September Egelweekend
Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Door deze waarnemingen (en die van eerdere jaren) ontstaat er een goed beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Tuinen zijn voor egels steeds belangrijker geworden met de groei van steden en dorpen. Meer informatie.
22 t/m 26 september Gardenista
Groei & Bloei organiseert de tuinbeurs Gardenista: een tuinfestival met showtuinen, moestuinieren, bloemschikken, kwekers, hoveniers, onderwijs, kunst en water voor amateurs en professionals, met de jeugd (studenten) als onmisbare schakel. www.gardenista.nl.

24 september t/m 6 oktober Bodemdierendagen
In een gezonde bodem leven bodemdieren. Zoek je mee? De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden. Draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. De Bodemdierendagen zijn jaarlijks rond Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar kun je je waarnemingen doorgeven. Die worden gebruikt in het vervolgonderzoek.

Meezoeken kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Geef je waarneming online door. Om het zoeken nog makkelijker te maken, is er een handig scoreformulier dat je kunt uitprinten en mee naar buiten nemen. Gebruik de zoekkaart om het verschil tussen de soorten te herkennen. Voor het basisonderwijs is lesmateriaal beschikbaar voor een compleet lesprogramma over het leven in de bodem. Kijk hier voor meer informatie.

25 september Burendag
Tijdens Burendag worden zoveel mogelijk buren met elkaar in contact gebracht. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Meer informatie.
25 september Europese dag van de paddenstoel

28 september Online lezing Bomen in de (moes)tuin
Groendeskundige Martin Hermy zag het vaak gebeuren: bomen, soms nauwelijks volgroeid, werden gerooid omdat ze niet voldeden aan de wensen van de tuineigenaar of de buren. Zijn ergernis kanaliseerde hij in een nieuw boek, ‘De juiste boom voor jouw tuin. Hermy vertaalt wetenschappelijke kennis in praktische tips en hapklare informatie. In zijn boek en in zijn online lezing leer je waarom je bomen moet planten, hoe je plant, welke steun ze nodig hebben, welke bodem ze vereisen, welk leven zich onder de grond bevindt en hoe je de juiste boom kunt kiezen voor jouw (moes)tuin.

Aanmelden voor deze lezing kan vanaf september 2021 via de website van AVVN samen natuurlijk tuinieren.

September Online lezing Alle kleine beestjes helpen
Bodemdeskundige Marc Siepman vertelt in zijn online lezing ‘Alle kleine beestjes helpen’ over de talloze organismen die (soms deeltijds) in de bodem leven, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten en zoogdieren. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer.

Deze lezing is onderdeel van een vierdelige serie over de bodem en de tuinder van het AVVN-tijdschrift De Tuinliefhebber. In de herfsteditie van De Tuinliefhebber verschijnt het derde deel van de serie. Aanmelden voor deze lezing kan vanaf september 2021 via de website van AVVN samen natuurlijk tuinieren.

Oktober Nationale Groendag
In oktober organiseert Stichting Steenbreek in samenwerking met gemeente Oss, Waterschap Aa en Maas en Provincie Brabant de Nationale Groendag. De Nationale Groendag is bedoeld voor professionals die in de publieke en private ruimte werkzaam zijn. www.nationalegroendag.nl
Oktober Het Vergeten Tuinseizoen
Stichting Steenbreek en NL Greenlabel in samenwerking met Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland willen oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen gaan uitroepen. Tijdens de najaarsactie ‘Het vergeten tuinseizoen’ van 1 t/m 31 oktober wordt iedereen in Nederland via diverse (online) activiteiten geënthousiasmeerd om weer in het najaar actief in de tuin aan de slag te gaan. Zie ook www.vergetenseizoen.nl
Oktober #2uurnatuur Challenge
Herfstraadsels oplossen, een paddo-trip doen of je eigen herfstkunst in beeld brengen? Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist tijdens de donkere herfstmaanden is het belangrijk naar buiten te blijven gaan! Daarom organiseert IVN in oktober voor de derde keer de #2uurnatuur Challenge. Ruim 15.000 mensen gingen in 2020 deze uitdaging aan. Doe je dit jaar (weer) mee? Kijk hier voor meer informatie.
November Inspiratiedag Stichting Steenbreek
In november organiseert Stichting Steenbreek de inspiratiedag. Deze dag is onder andere bedoeld voor de aangesloten gemeenten en partners en heeft als doel om kennis en ervaringen met elkaar te delen rondom het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt!’ Meer informatie volgt.
November Plant mee
Help jij mee om het grootste natuurgebied van Nederland aan te leggen? Of je nou een achtertuin, balkon, bedrijventerrein of straat met veel grijs hebt, samen maken we Nederland groener. Want groen is goed voor de biodiversiteit én voor de gezondheid. Steek zelf ook de handen uit de mouwen en ga met behulp van de tips aan de slag met het vergroenen van jouw leefomgeving. Kijk hier voor meer informatie. 

2 en 3 november Cursus Tiny Forest plantmethode
In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt. Goed voor bijen, vlinders, vogels én voor jou!
10 november Nationale Boomfeestdag
De 64ste Nationale Viering Boomfeestdag vindt plaats in gemeente Alphen aan den Rijn. Op woensdag 17 maart planten Alphense kinderen honderden bomen en struiken in het hart van het Prinses IreneBos. Ook wordt een KinderKlimaattop georganiseerd. Kinderen gaan in onderhandeling met CEO’s, natuurorganisaties en politici over hun ideeën voor een leefbare aarde. Meer informatie.
5 december Wereld Bodemdag
Meer informatie.
© Stichting Steenbreek - Stichting Steenbreek, Operatie Steenbreek en Steenbreek zijn geregistreerde merken en mogen alleen gebruikt worden door aangesloten gemeenten. | Foto’s: Sjon.nl