Maai Mei Niet 2024

De campagne ‘Maai Mei Niet’ is in het leven geroepen om tuineigenaren en professionals ertoe te bewegen minder en anders te gaan maaien. In 2024 gaan we verder met een nieuwe mediapartner; het lifestyle magazine Seasons.

Strak gemaaide gazons, maar ook bermen en groenstroken in de openbare ruimte zijn funest voor de natuur en alles wat zoemt. Door bijvoorbeeld om de drie à vier weken te maaien, krijgen onder meer bijen, kevers, vlinders en hommels meer voedsel. Vanaf mei vliegen er veel insecten en is er een grote behoefte aan nectar en stuifmeel als voedsel, maar in kort gemaaid gras is weinig voedsel beschikbaar.

De titel van de campagne slaat daarom op het advies voor tuinbezitters om in de maand mei (een deel van) het gazon niet te maaien. Vorig jaar werd maar liefst 840.000 vierkante meter aan gazons aangemeld voor deze actie. De deelnemers telden begin juni de bloemen en op basis daarvan werd er een persoonlijke nectarscore per gazon berekend. In totaal zijn er meer dan 11.000 bloemen geteld. Naast tuinbezitters kunnen ook gemeenten aanhaken bij de campagne, die hiermee hun inwoners betrekken en informeren over hun eigen (ecologisch) maaibeleid.

Webinar tuinbezitters op 30 april
Ook voor tuinbezitters is er de mogelijkheid om meer informatie te krijgen over de actie Maai Mei Niet. Wat gebeurt er als je je gazon een maand niet maait? En hoeveel nectar produceert jou niet gemaaide gazon? Alle vragen worden in het Webinar van 30 april beantwoord door de Bijenstichting. Aanmelden via deze link

Meedoen voor de Nectarscore 
Voor tuinbezitters is het uitgangspunt van Maai Mei Niet een simpele manier om kennis te maken met de positieve gevolgen van minder maaien in de eigen tuin. Iedereen kan meedoen, simpelweg door het gazon aan te melden via de website. De deelnemer ontvangt dan ook tips om mee te doen. Daarnaast kunnen deelnemers de nectarscore laten bepalen door in het laatste weekend van mei de kruidachtige planten op één vierkante meter van het gazon te meten en dat door te geven. Hierna ontvangt men de persoonlijke nectarscore.
Op de campagnesite worden alle resultaten van Nederland gebundeld en wordt na de maand mei niet alleen duidelijk wat er groeit in de omgeving, maar ook hoeveel extra wilde bijen dit voorjaar zijn geholpen met overleven. Deelnemers kunnen hun resultaat via social media delen met #maaimeiniet. Op maaimeiniet.nl kunnen belangstellenden zich weer aanmelden voor deelname.

Terugkijken Expertmeeting voor professionals: ervaringen met ecologisch maaibeheer uit Leeuwarden
Stichting Steenbreek organiseert maandelijks een expertmeeting voor professionals en andere geïnteresseerden. Op 9 april om 15:45 besteden we aandacht aan natuurvriendelijker beheer, met Geert Draaistra van de gemeente Leeuwarden. De bermen binnen de gemeente Leeuwarden worden al jaren ecologisch beheerd. Wat is  hun aanpak, hoe hebben ze dit georganiseerd en wat is de meerwaarde van deze aanpak? Vanuit de dagelijkse praktijk wordt volop kennis gedeeld. Bekijk de meeting hier terug.

Professionals die #Maaimeiniet onder de aandacht willen brengen kunnen gebruik maken van een kleine toolkit.

Webinar tuinbezitters op 30 april
Ook voor tuinbezitters is er de mogelijkheid om meer informatie te krijgen over de actie Maai Mei Niet. Wat gebeurt er als je je gazon een maand niet maait? En hoeveel nectar produceert jou niet gemaaide gazon? Alle vragen worden in het Webinar van 30 april beantwoord door de Bijenstichting. Aanmelden via deze link

Initiatiefnemers 2024 met Seasons als mediapartner
Maai Mei Niet wordt in Nederland jaarlijks georganiseerd door de BijenstichtingFlora van NederlandVelt en Steenbreek. Het lifestyle magazine Seasons sluit dit jaar voor het eerst aan als mediapartner en volgt daarmee EW Magazine op. Fanny Glazenburg, Hoofdredacteur: “Al meer dan dertig jaar is Seasons een magazine dat veel aandacht schenkt aan natuurlijk tuinieren. Uiteraard ondersteunen wij dan ook de actie Maai Mei Niet, waarbij we mensen vragen met meer aandacht het gras te maaien om zo de biodiversiteit een handje te helpen.”