Steenbreek Meppel maakt van oude stenen amfibiemuurtje

Al een aantal jaren organiseert de werkgroep Steenbreek Meppel de actie ‘Tegels eruit, plantjes erin’. Het is een langlopende actie waarbij inwoners van de gemeente Meppel een vergoeding kunnen krijgen wanneer zij tegels uit hun tuin halen en er planten voor terugzetten. Het afvoeren van de tegels kan wel eens lastig zijn, daarom is de tegeltaxi in het leven geroepen.

In de maanden oktober, november en december 2022 konden deelnemers aan de ‘tegels eruit-actie’ aangeven of ze hun tegels wilden laten ophalen door de tegeltaxi. Het ophalen werd gedaan door de eXplore-groep; een organisatie die mensen die naast de arbeidsmarkt staan helpt met een goede invulling van de dag. De gemeente Meppel heeft een depot ter beschikking gesteld waar de tegels en stenen opgeslagen konden worden.

Begin maart 2023 was de opening van het nieuwste park van Meppel: het Mandenmakerspark. Dit park is mede tot stand gekomen door het ter beschikking stellen van bomen door het bedrijf Boomlab te Meppel naar aanleiding van hun 125 jarig jubileum. In het park ligt een nieuw gegraven poel. Het idee was om aan de rand van de poel een amfibiemuurtje te bouwen. Een muurtje van los gestapelde stenen waar allerlei kleine diertjes zich in kunnen verstoppen.

Op 29 maart hebben een aantal mensen van de werkgroep Steenbreek Meppel, een aantal werknemers van de gemeente Meppel en mensen uit de wijk Nieuwveense Landen de handen uit de mouwen gestoken. Vier pallets vol stenen, opgehaald door de tegeltaxi, stonden klaar om gestapeld te worden. Het was een middag met prachtig weer en een gezellige, actieve sfeer. Al met al een prachtige samenwerking van Meppelers vóór Meppelers (èn voor de biodiversiteit).