Het Boomspiegelfeest helpt steden vergroenen

Stichting Guerrilla Gardeners heeft in samenwerking met Stichting Steenbreek het Nationale Boomspiegelfeest georganiseerd dat van 1 tot en met 9 oktober wordt gehouden. In een groot aantal gemeenten zijn activiteiten georganiseerd zodat bewoners de grond rondom bomen in hun straat kunnen vergroenen.

De boomspiegel is een perfecte plek voor bewoners om te helpen de stad te vergroenen. Mensen kunnen tijdens het Nationale Boomspiegelfeest op een laagdrempelige manier helpen hun straat of buurt meer klimaatbestendig te maken. Zeker met de enorm hete zomers en lange perioden van droogte, zoals we die in de afgelopen maanden hebben gekend, helpt een groene omgeving om hittestress te voorkomen.

Maar er zijn nog meer voordelen: een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Het samen aanpakken van boomspiegels zorgt voor betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Uit onderzoek blijkt dat groen in de buurt helpt om stress bij mensen te verminderen; zo dragen groene boomspiegels ook bij aan een gezonde stad.

Samenwerking gemeenten
Het overgrote deel van de één miljoen boomspiegels in de bebouwde omgeving in Nederland is nu niet beplant. “Met deze campagne willen we de bekendheid en mogelijkheden om boomspiegels te vergroenen op de kaart zetten”, zegt Cerian ‘Jenny’ van Gestel van Guerrilla Gardeners. “We hebben daarnaast bewust samenwerking met gemeenten gezocht om hen te ondersteunen bij hun groenbeleid en te zorgen dat er veel meer mogelijk wordt.”

Bij de eerste editie van het Boomspiegelfeest in 2021 werden ruim duizend boomspiegels in het hele land vergroend. Ook dit jaar doen ruim vijftien gemeenten verspreid over heel Nederland mee, waaronder Utrecht, Leiden en Breda. “Ons doel is om in 2030 alle miljoen boomspiegels te hebben vergroend”, zegt Van Gestel. In tegenstelling tot vorig jaar wordt het Nationale Boomspiegelfeest nu niet op 1 dag, maar gedurende een hele week gehouden. “We hebben gemeenten op die manier iets meer flexibiliteit in de uitvoering kunnen geven.”