Nieuws Operatie Steenbreek Groningen

In het voorjaar zijn –net als vorig jaar- weer vijf tuinen in evenveel verschillende wijken van de gemeente Groningen vergroend. Via een oproep en promotiefilmpje konden inwoners zich aanmelden als hun tuin aan een aantal voorwaarden voldeed. De belangrijkste was, dat hun tuin op dat moment voor meer dan 80% uit tegels bestond. Volgens een ontwerp maakten de tuinontwerpster en presentatrice –soms geholpen door een lokale hovenier- er onderhoudsvriendelijke groene tuinen van. Tijdens de afleveringen wordt informatie gegeven over de gevolgen van versteende tuinen en is er aandacht voor gebruik van regenwater, de stadsnatuur en inheemse en natuurvriendelijke beplanting. De gemeente Groningen en Tuinland Groningen financierden de serie. Operatie Steenbreek Groningen is de afzender.

Uitgezonden op de plaatselijke omroep OOGTV en te bekijken via Youtube:

(de afleveringen van het eerste seizoen zijn ook nog te bekijken via Youtube: ‘Tegels eruit, tuin erin 2015’)

Cursus klimplanten en gevelbeplanting
Korte cursus op een zaterdagochtend voor inwoners van de gemeente Groningen. Als stimulans om particuliere gevels te vergroenen. Ze kregen informatie over de diverse klimplanten, welke geschikt zijn voor zon- of schaduwzijde en hoe ze te bevestigen en onderhouden. Kosten: 8 euro inclusief een klimplant. Ecohovenier Michiel Coèsel gaf de cursus. Gemeente Groningen verleende subsidie i.h.k.v. Operatie Steenbreek Groningen.

Geveltuinbeplanting
Op een zaterdag in juni reed Ecohovenier Michiel Coesel met paard en wagen door de stad Groningen. Hiermee vroeg hij aandacht voor gevelgroen en werden inwoners geïnformeerd over geschikte geveltuinplanten. Zie het filmpje.

Inleveractie chemische bestrijdingsmiddelen
In juni kon men chemische bestrijdingsmiddelen inleveren bij Tuinland in Groningen. Daarom stonden twee dames bij een stand met informatie over natuurrijk tuinieren en andere thema’s van Operatie Steenbreek. Op 22 oktober a.s. wordt deze actie herhaald.

Markten
Operatie Steenbreek Groningen laat zich zien en van zich horen op diverse markten en beurzen. Met een informatiestand en goed geïnformeerde ‘bemanning’. Ook in 2017 staan ze op een aantal beurzen in de gemeente.

Regentonnenkortingsactie
Inwoners van de gemeente Groningen en Ten Boer konden met een kortingsbon uit een flyer €17,50 korting krijgen bij aanschaf van een regenton. Die kon men van mei tot oktober inwisselen bij vrijwel iedere bouwmarkt en een tuincentrum in de gemeente, een webwinkel en een eikenhouten vatenhandel in Meeden (provincie Groningen). De folder gaf informatie over (het gebruik van) regenwater. Tegen een kleine vergoeding kon men de ton laten aansluiten door medewerkers van WerkpPro (werkprojecten).