Online inspiratiesessie klimaatadaptieve tuinen De Bilt

Waarom stenen breken als we vooraf kunnen zorgen dat er minder stenen terecht komen in de tuin? Met deze gedachte organiseerde Steenbreek gemeente De Bilt een online inspiratiesessie klimaat adaptieve tuinen voor toekomstige bewoners van het nieuwbouwproject Hof van Bilthoven.

Met een voorbereiding van nog geen 3 weken, werd een online inspiratiesessie voor nieuwe bewoners voor het project Hof van Bilthoven (Melkweg) in elkaar gezet. En met succes. Iedereen die zich had opgegeven, zat keurig klaar in Teams. Klaar om geïnspireerd te worden om hun nieuwe kale stuk grond om te toveren tot een waterrijk en diervriendelijk paradijs. Met deze opkomst is 20% van de nieuwe bewoners van het Hof van Bilthoven bereikt. De laatste huizen worden in november dit jaar opgeleverd, dus de inspiratiesessie wordt in september nog een keer georganiseerd.

Vertrouwen
Hoe bereik je de (toekomstige) inwoners? De oproep voor deze bijeenkomst is gedeeld via een besloten Facebookgroep van de koophuis bezitters in dit project. Toevallig was de beheerder daarvan aanwezig tijdens een eerste offline bijeenkomst van Steenbreek De Bilt in januari jl. ‘Ik vond het spannend. Ik moest hem vertrouwen dat hij de uitnodiging tijdig zou verspreiden’, zegt Laura Graus, adviseur duurzaamheid, gemeente De Bilt. Gelukkig was ook Woonstichting SSW bereid om een digitale uitnodiging door te sturen naar de huurders in dit project.

Waarom toekomstige bewoners al betrekken?
Door de veranderende klimaatomstandigheden zal het vaker harder regenen, maar zal het ook heter en droger zijn dan we afgelopen eeuw meegemaakt hebben. Niet alleen de openbare ruimte moet aangepast worden, ook bewoners kunnen een bijdrage leveren. Tijdens de online inspiratiesessie heeft een tuinarchitecte de nieuwe inwoners geïnspireerd tot het aanleggen van een diervriendelijke en klimaat adaptieve tuin. Deze inwoners weten nu waarom water in hun tuin belangrijk is, waarom verhoogde borders in deze grondsoort niet werken en de huurders zijn meer geïnspireerd om geveltuinen aan te leggen. Door al tijdens het bouwproces bewoners te informeren, wil gemeente De Bilt voorkomen dat nieuwbouwwijken versteend worden.