Zet Almere in bloei

Zaterdag 5 september jl. was de aftrap van de actie Zet Almere in bloei – Tegel eruit Plant erin. Een groene karavaan trok door Almere met een grote plantenbus en aanhangwagen zodat op locatie tegels konden worden ingeleverd en geruild voor een plant. De karavaan stopte in vijf verschillende stadsdelen De actiedag werd tevens aangegrepen voor de officiële bekrachtiging van de samenwerking tussen de gemeente Almere en Stichting Steenbreek.

Wethouder Jan Hoek gaf op het Spanningsveld het officiële startsein voor de actie ‘Zet Almere in bloei’. Naast deze actie om Almeerders te motiveren hun tuintegels in te wisselen voor groen, was er ook aandacht voor de uitreiking van 15 bijenhotels en werd de actie ‘Eettuintjes Almere’ gelanceerd. Dit alles is ook mooi in beeld gebracht bij Omroep Flevoland. Henk Jense, consulent Stichting Steenbreek, overhandigde aan wethouder Jan Hoek de infographic over de Almeerse situatie. Dat het nodig is om Almeerders te stimuleren de eigen tuin te vergroenen blijkt uit de cijfers; 62% van de Almeerse tuinen is meer dan 80% versteend en slechts 3% is minder dan 20% versteend. Er is volop werk aan de groene winkel voor Almere als gastvrouw van de Floriade!

De actie Zet Almere in bloei loopt t/m 25 oktober. Iedereen die een tuintegel inlevert bij Kwekerij Almere en Intratuin Almere, ontvangt een plantje uit het bijen- en vlinderassortiment. Max. 2 per huishouden. In 2018 was de eerste editie van Zet Almere in bloei. Toen werden maar liefst 10.000 tegels ingeleverd gedurende de actieperiode van 3 maanden in het voorjaar. In 2019 werden 7.000 tegels ingeleverd. De tegels worden weer ge upcycled en onder andere benut voor groen beton.

Meer informatie: Groenengezond.almere.nl.
Foto: Jan Hoek en Henk Jense met de infographic, Spanningsveldbos Almere