Plant een boom in eigen tuin

Veel mensen weten het bos te vinden om te ontspannen. Maar ook in eigen tuin kun je volop genieten van de natuur dichtbij met meer groen en het planten van een boom. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling in de tuin, verbeteren de luchtkwaliteit, beperken overlast van regenwater op het riool, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed. 

Sommige bomen zijn een voedselbron voor mens en dier, met ieder jaar volop fruit, zaden of noten. Vogels zoeken bomen en struiken als veilige nestel- of schuilplaats. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Bomen leveren dus een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving!

De juiste boom op de juiste plek
Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past, voor de meeste tuinen in Nederland geldt een kleine boom (tot 6 of misschien 10 meter hoog). Bedenk vooraf de gewenste functie die de boom in de tuin kan hebben: mooi om naar te kijken, fruitproductie voor consumptie, en het bieden van schaduw en verkoeling of bescherming tegen inkijk. 

Een boom plant je voor de toekomst! Daarom een paar tips om vooraf goed rekening mee te houden:

 1. Kies de juiste boom.
  Ga je naar een tuincentrum of boomkweker, geef dan zo veel mogelijk informatie over je tuin (omvang, grondsoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker zodat je samen de juiste boom voor de juiste plek kunt kiezen. 
 2. Bepaal de locatie zorgvuldig.
  Plaats de boom op een plek met voldoende zonlicht en ruimte voor groei.
 3. Graaf een geschikt plantgat.
  Graaf een gat dat tweemaal zo breed is als de kluit en even diep. Verbeter de bodemkwaliteit met organische compost of bemesting om de groeiomstandigheden te verbeteren. Geef de boom regelmatig water na het planten.
 4. Het beste tijdstip om een boom te planten is het najaar.
  De wortels kunnen dan goed aarden. In het voorjaar kunnen bomen ook geplant worden, maar extra water geven is dan noodzakelijk. Vind hier meer najaarstips.
 5. Accepteer een paar weken bladval. Zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat. Laat het blad gewoon liggen in de border van de tuin. In de winter kunnen veel dieren hierin overwinteren of voedsel vinden. En in het voorjaar is de bodemstructuur in de tuin gratis verbeterd.

Vind hier 2×10 bomentips geselecteerd op aantrekkelijkheid en sierwaarde, en op bevordering van de biodiversiteit.