Project ‘Bouwen aan een groener Velp – verstening’ genomineerd voor Impactprijs Groen Onderwijs

In aanwezigheid van minister Carola Schouten werd onlangs tijdens de Groenpact Manifestatie in Groenekan, de Impactprijs Groen Onderwijs uitgereikt. Het project ‘Bouwen aan een groener Velp – verstening in kaart’, ingestuurd door drie studenten Land- en Watermanagement van Van Hall Larenstein, was een van de genomineerden in de categorie hbo.

In opdracht van de gemeente Rheden ontwikkelden de studenten Jonathan Ekris, Jens de Goede en Roel Spanjers een methode om met behulp van colour infrared luchtfoto’s, gekoppeld aan kadasterdata, de verstening van particulier terrein en privétuinen in Velp in kaart te brengen. Rheden grenst aan Nationaal Park Veluwezoom en wil als groene gemeente actief bijdragen aan de strijd tegen wateroverlast, droogte- en hittestress. Het in kaart brengen van de meest versteende wijken in Velp is onderdeel van Operatie Steenbreek, een initiatief van ruim honderd gemeentes, een aantal waterschappen en de provincie Overijssel om de leefomgeving in steden te vergroenen.

Op verzoek van de gemeente Rheden brachten de studenten Land- en Watermanagement ook advies uit over het betrekken van wijkbewoners bij deze vergroening. Bijvoorbeeld door activiteiten voor basisscholen te ontwikkelen, geveltuinen aan te leggen en groene workshops aan te bieden.Inmiddels hebben meerdere Steenbreekgemeentes belangstelling getoond voor de onderzoeksmethode en adviezen van Jonathan, Jens en Roel.

Hartstikke Gruun Groenteplakken van HAS Hogeschool won de prijs. 

Download hier het artikel over het project Bouwen aan een Groener Velp dat eerder verscheen in vakblad Groen

De prijs is bedoeld voor innovatieve projecten op het gebied van klimaat, voedsel, energie, landbouw en leefbaarheid van de omgeving, die impact hebben op de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.