Provincie start nieuwe ronde Groene Icoon-projecten

Provincie Gelderland start een nieuwe ronde van de Challenge Groene Icoonprojecten. Hiermee worden gemeenten, ondernemers en bewoners uitgedaagd om versteende plekken meer groen te geven. Winnaars krijgen 100.000 euro om hun icoonproject te realiseren.

“We dagen mensen uit hun woonomgeving groener te maken”, zegt Peter Kerris, Gelders gedeputeerde. “We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. Een groene stad of een groen dorp draagt bij aan de biodiversiteit én is beter voorbereid op het veranderende klimaat. Met hete zomers en natte winters.”

Een Groen Icoon-project maakt een versteende plek in de stad of een dorp groener. Dat kan een buurt, plein of winkelstraat zijn. Een dergelijk project zorgt niet alleen voor meer variatie in plant- en diersoorten en vermindering van hittestress en wateroverlast, het geeft mensen ook ruimte om elkaar te ontmoeten, te bewegen en te ontspannen.

Ontwerpen
De Challenge Groene Icoon-projecten is een subsidieregeling voor het maken van een ontwerp voor een groen icoonproject en het uitvoeren van dat ontwerp. Iedereen kan de subsidie aanvragen mits aan de voorwaarden is voldaan.
In 2021 organiseerde de provincie de Challenge Groene Icoon-projecten voor het eerst. 32 Gelderse initiatiefnemers gingen aan de slag met het maken van een ontwerp. De jury beoordeelde de ontwerpen op basis van vier criteria: bijdrage aan klimaatadaptatie, bijdrage aan biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde. Op 10 februari van dit jaar zijn de prijzen uitgereikt aan de negen beste ontwerpen.

Voor de nieuwe ronde kan men vanaf 5 september een subsidieaanvraag indienen voor het maken van een ontwerp. De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten voor het maken van een ontwerp (maximaal 15.000 euro per ontwerp). Er is ruimte voor tenminste twintig ontwerpen.

Geldbedrag
In februari en maart 2023 is het mogelijk om ontwerpen van ‘Groene Icoonprojecten’ in te dienen. Daarna kiest een deskundige jury de negen beste ontwerpen uit alle inzendingen. Zij winnen een geldbedrag tot maximaal 100.000 euro om het project uit te voeren. De vorige ronde had onder andere De Groene Route in Malburgen, Dorpspark de Laak in Rheden en Park Lingerijck in Tiel als winnaar.

Bron: provincie Gelderland