Resultaten Maai Mei Niet 2024

Mooi nieuws over de resultaten van Maai Mei Niet 2024. De actie heeft veel belangstelling gekregen en het is fantastisch om te zien hoeveel mensen hebben deelgenomen. Door je gazon niet te maaien in de maand mei, hebben we prachtige bloemen kunnen verwelkomen die voedsel bieden aan bijen, vlinders en andere insecten.

Maar liefst 347.000 vierkante meter aan gazons heeft zich aangemeld voor deze actie. Dat is veel minder dan vorig jaar maar dat komt omdat dit jaar op een enkele uitzondering na de gemeenten niet hebben geteld. Dat komt omdat ze vaak een andere beoordelingsmethode gebruiken die meer is afgestemd op het professioneel beheer.

Nectarscore
We zien dat het aantal m2 dat gemiddeld per deelnemer niet werd gemaaid is gestegen van 200 naar 1700 m2! De deelnemers hebben begin juni de bloemen geteld en op basis daarvan is er een persoonlijke nectarscore per gazon berekend. In totaal zijn er meer dan 10.500 bloemen geteld in de telvakken van 1 vierkante meter. Dat is echt een geweldige prestatie!

Gemiddeld is er een productie van 35 milligram per vierkante meter gerealiseerd. Dat is 5 mg hoger dan in 2023.  Als we dat bij elkaar optellen, heeft dit voedsel gegeven aan meer dan 1,1 miljoen honingbijen! Maar laten we niet vergeten dat dit aantal veel hoger is, omdat de meeste wilde bijen kleiner zijn dan honingbijen en dus ook hebben geprofiteerd van dit voedselaanbod. En dat ook diverse mensen wel hebben meegedaan maar uiteindelijk niet hebben geteld.

Gewoon Biggenkruid vervangt Paardenbloem op 1
Het voorjaar was qua weer aanmerkelijk anders qua weer (warmer en veel meer neerslag) dan vorig jaar. Dat zien we onmiddellijk terug in het aantal getelde bloemen per plantensoort.

Er is daarom een enorme verschuiving in de top 10 van nectarplanten. Vorig jaar was de Paardenbloem de nummer 1. Echter dit jaar waren haast alle Paardenbloemen al uitgebloeid en heeft Gewoon Biggenkruid de nummer 1 ingenomen.

We hopen dat deze actie mensen inspireert om volgend jaar ook mee te doen. Als je jaar na jaar blijft meedoen en het gemaaid gras afvoert, zal je gazon steeds bloemrijker worden. Laten we nu alvast uitkijken naar volgend jaar, want het is zo belangrijk om meer voedsel te bieden aan de bijen, vlinders en andere bedreigde insecten.

Top 10
Tot slot willen we graag de top 10 planten met jullie delen qua nectarproductie: (tussen haakjes de rangschikking van 2023)

  1. Gewoon biggenkruid (Paardenbloem)
  2. Knoopkruid (Kruipend Zenegroen)
  3. Kruipend Zenegroen (Hondsdraf)
  4. Witte klaver (Witte klaver)
  5. Paardenbloem (Gewone margriet)
  6. Kruipende boterbloem (Gewoon biggenkruid)
  7. Gewone margriet (Knoopkruid)
  8. Muizenoor (Madeliefje)
  9. Gewone brunel (Gewone brunel)
  10. Paarse dovenetel (Kruipende boterbloem)

Wat een prachtige variatie aan bloemen! Laten we samen blijven streven naar een nog kleurrijkere en bloemrijke toekomst voor onze geliefde bestuivende insecten. Dank aan alle deelnemers voor het meedoen en het tellen van de bloemen!