Rotterdam krijgt langste geveltuin van Nederland

Zaterdag 20 juni gaat er een groep vrijwilligers aan de slag gaan om het record voor de langste geveltuin van Nederland te verbreken. Deze 140 meter lange tuin wordt aangelegd bij creatieve broedplaats de Kroon in Rotterdam-West. De actie is onderdeel van de campagne 1000 geveltuinen Rotterdam, een initiatief dat de stad deze zomer flink wilt vergroenen middels het aanleggen van vele geveltuinen.

NK Tegelwippen
Het huidige record is een geveltuin van 120 meter die precies een jaar geleden is aangelegd in de hoofdstad. De organisatoren vinden dat dit (ook vanwege het NK tegelwippen) Amsterdamse record het verdient om verbroken te worden. Het NK tegelwippen is een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam over wie deze zomer de meeste tegels kan vervangen door groen. Dit om de stad groener en beter bestand tegen regenval te maken.

Biodiversiteit
De 140 meter lange geveltuin komt vol te staan met zo’n 600 biologische planten die een goed effect hebben op de lokale biodiversiteit. Zo worden er bijvoorbeeld een hoop drachtplanten geplant waar bijen van kunnen snoepen. Ook komt er groen in de tuin dat eetbaar is voor mensen, zoals rozemarijn, tijm en koriander. De geveltuin krijgt zo meerdere functies en levert op verschillende manieren bij aan de leefbaarheid van de omgeving.
1000 geveltuinen Creatief Bureau Groenemorgen heeft zich deze zomer het doel gesteld om 1000 nieuwe geveltuinen te realiseren. Je kunt zelf een geveltuin aanleggen maar je kunt hem ook aanvragen op 1000geveltuinen.nl. Onder andere het Rotterdams Weerwoord en de Gemeente Rotterdam (Rotterdam gaat voor groen) steunen de campagne. Geveltuinen fleuren niet alleen je de straat op, ze koelen je woning af, vangen regenwater op en zijn goed voor de biodiversiteit van de stad. De teller staat inmiddels (15 juni) op 148 geveltuinen.

Voor meer informatie: www.1000geveltuinen.nl