Rotterdamse 1000 geveltuinen campagne van start

De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten. Weinig zaken oogsten zo’n hoog percentage plezier als een geveltuin. Daarom worden de Rotterdammers in beweging gebracht om vóór 30 september 1.000 geveltuinen aan te leggen. Let’s grow!

De insecten sterven langzaam uit, de straten staan blank na een flinke regenbui en de steden warmen steeds meer op dankzij de versteende omgeving. Waar tien jaar geleden het gros van de mensen zo min mogelijk groen wilde, krijgt de groene trend de laatste jaren steeds meer voet aan de grond. De geveltuin is een makkelijke stap naar een groener en socialer leven en weinig mensen weten dat je er één mag plaatsen. Daarom deze bewustwordingcampagne.

Wat gaat er gebeuren

➢ Het doel is om er 1000 nieuwe geveltuinen bij te krijgen vóór 30 september 2020

➢ Een deel daarvan, 100 stuks, worden verloot en kunnen mensen dus winnen.

➢ Rotterdammers die er zelf één aanleggen, worden opgeroepen om hun foto in te zenden, omdat we een overzicht van de 1.000 geveltuinen bijhouden op 1000geveltuinen.nl (gaat vrijdag aanstaande live)

Waarom 1000 geveltuinen?

➢ Geveltuinen zorgen voor een gezonder leefklimaat, een groenere straat, meer sociale interactie tussen bewoners en een prettigere omgeving voor insecten en dus vogels.

➢ De geveltuin kan een startvonk zijn voor interesse in groen en bewustwording rondom hitte-stress en klimaat-adaptatie. Het is op die manier een laagdrempelige conversation-starter over deze serieuze thema’s.

➢ Bijna iedereen vindt een geveltuin een toevoeging aan het straatbeeld, maar velen weten niet dat het officieel mag van de gemeente (maximaal 45 cm uit de gevel en minimaal 1.80m stoep overhouden) en wat de voordelen ervan zijn.

Posiviteit tijdens corona periode
Dit plan lag al langer op de plank, maar door het wegvallen van werkzaamheden (in de evenementensector) voor Berend van Zanten en Raymond Landegent én door een behoefte aan positiviteit was er tijd om dit plan uit te werken. Veel mensen zijn nu thuis en zo blijft er toch nog iets positiefs over na deze crisis.

Site
De website 1000geveltuinen.nl is inmiddels live en Raymond Landegent.

Initiatiefnemers
Dit initiatief is gestart door Raymond Landegent en Berend van Zanten, oprichters van duurzaam warenhuis OASE, beheerder van community Plantenasiel Rotterdam (7000 leden) én initiatiefnemers van stichting Groenemorgen. Met hun stichting wil het duurzame tweetal projecten opstarten die Rotterdam groener en socialer maken. De campagne 1000 Geveltuinen wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam: het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor Groen.