Ruim 400.000 tegels in Nijmegen maken plaats voor groen
Met de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen zijn tot nu toe ruim 400.000 tegels verwijderd die plaatsmaakten voor GROEN! De campagne van De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, gaat het vierde jaar in. Onder het motto Stenen eruit, GROEN erin! roept De Bastei iedereen op om aan de slag te gaan met het vergroenen van de tuin, balkon en straat. De gemeente Nijmegen en Waterschap Rivierenland financieren de campagne.
Wethouder Harriët Tiemens nam dinsdag 16 februari het eerste exemplaar van het jaarverslag van Operatie Steenbreek Nijmegen in ontvangst. Ze is enthousiast over de behaalde resultaten. “Ruim 400.000 tegels zijn tot nu toe vervangen door groen. Door de droge, hete zomers zien steeds meer mensen in dat ze zelf iets kunnen doen om het huis en de straat leefbaar te houden. Groen helpt daarbij, want groen zorgt voor koelte tijdens tropische dagen.”
De campagne van Operatie Steenbreek richt zich op het veranderende klimaat. We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. Met meer groen in de stad kunnen we het veranderende klimaat beter aan. Groene tuinen spelen daarbij een belangrijke rol. Een groene tuin is goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders. Kortom, een groene tuin heeft alleen maar voordelen. Daarom voert het Steenbreek-team campagne onder het motto: Stenen eruit, GROEN erin!
Anders denken en werken
Door de coronamaatregelen moest het campagneteam in 2020 anders gaan denken en werken. Er kwamen nieuwe acties en activiteiten, zoals online filmpjes en een geslaagde samenwerking met welzijnsorganisatie Bindkracht10. Die samenwerking leidde tot acties in verschillende wijken van de stad waarmee we twee vliegen in één klap sloegen: kijken wie hulp nodig heeft én wie meer groen in de wijk wil. “Een mooie manier van campagnevoeren in coronatijd”, aldus directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. “Ik ben er trots op dat we Operatie Steenbreeke vanuit De Bastei voeren. We zijn natuurlijk een museum, maar we richten ook de blik naar buiten en willen ook de stad ín. En dat doen we onder meer op deze manier.”
In 2021 focus op versteende wijken
Wat 2021 betreft gaat het campagneteam van Operatie Steenbreek zich in 2021 nog meer richten op versteende wijken in de stad. De eerste ontsteningsactie staat al gepland: in De Gildekamp hebben bewoners elkaar gevonden in hun groene wens. In samenwerking met de wijkregisseur en de gemeente hebben zij hun plannen verder ontwikkeld. Er gaan maar liefst 7500 tegels uit (675 M2) stenen uit en om plaats te maken voor groen. De eerste grote ontstenings- en vergroeningsactie van dit jaar. Vanwege vorst in de grond zijn de werkzaamheden uitgesteld. Het Steenbreek team komt hier later in het jaar zeker terug om de bewoners in de spotlight te zetten én om andere bewoners te inspireren ook aan de slag te gaan met groen.
Directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei en wethouder Harriët Tiemens