Slechts een derde van tuinbezitters weet dat najaar het beste plantseizoen is


Ruim 37 procent van de tuinbezitters vindt het najaar, terecht, de beste periode om te planten. Toch werkt slechts 7 procent bij voorkeur in die periode aan en in de tuin. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek heeft gehouden onder 1.000 Nederlanders.

Al enige jaren promoot NL Vergroent het najaar als beste plantseizoen met een campagne waarvoor Steenbreek de uitvoering voor haar rekening neemt. Dat het najaar een goede periode is om te planten komt doordat planten in rust gaan en de bodem nog relatief warm is waardoor de planten voor de winter wortelen. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei direct beginnen. Daarnaast kent het najaar in tegenstelling tot het voorjaar zelden lange, droge periodes en ontwikkelen de maanden september en oktober zich tegenwoordig tot nazomermaanden die zich uitstekend lenen voor tuinieren.

Multiscope
Uit het onderzoek blijkt dat 58,7 procent van de tuinbezitters ten onrechte denkt dat het voorjaar de beste periode is om te planten; een derde (37,3%) weet dat het najaar het beste plantseizoen is. Dat betekent niet dat zij ook allemaal in die periode aan de slag gaan: slechts 6,8 procent van alle ondervraagden doet dat.

Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat 75,5 procent van de ondervraagden het liefst toch in het voorjaar in de tuin werkt, gevolgd door 16,7 procent in de zomer, 6,8 procent in het najaar en 1 procent in de winter.

Voorkeursseizoen
Bij de vraag wat volgens de ondervraagden de beste plantperiode is, geeft 26,2 procent bij zijn antwoord aan dat het dan de beste temperatuur is om te planten; 18,7 procent zegt ‘Is mij verteld’, 18,2 procent geeft aan ‘Is mijn ervaring’ en ‘Ik vind dit een fijn jaargetijde om te planten’ (18,2%). Andere argumenten zijn ‘De bodem is dan goed vochtig (11,3%), ‘Ik zie iedereen in mijn buurt het op dat moment doen’ (4,2%) en ‘Dan zijn nieuwe bomen, planten en struiken het voordeligst’ (3,1%).

‘Plant je mee’
Met de campagne ‘Plant je mee’ (voorheen ‘Het vergeten plantseizoen’) wil NL Vergroent, waar Stichting Steenbreek partner van is, en de andere organisaties de voordelen van planten in het najaar promoten. De campagne heeft in de afgelopen 3 jaar zowel bij de particuliere tuinbezitter als de professionele groenbeheerder al voor meer besef gezorgd dat het najaar het meest ideale moment is om te planten, zegt Dominique van de Kamp, projectmanager van Stichting Steenbreek. ‘Nu we al een aantal jaren deze campagne succesvol onder de aandacht hebben gebracht, merken we dat er meer en meer het besef komt dat het planten in het najaar de voorkeur heeft.’ Gezien de resultaten van het onderzoek is de campagne voorlopig nog hard nodig.

‘Plant je mee’ begon op zondag 1 oktober en duurt tot en met donderdag 30 november.