Steenbreek werkt samen met Breekijzer in België

Stichting Steenbreek is een samenwerkingsverband aangegaan met zusterorganisatie Breekijzer in België. Die organisatie bouwt actief aan een onthardingscultuur in Vlaanderen door middel van campagne, verspreiden van kennis en helpen van lokale overheden.

Breekijzer vzw, zoals de volledige naam luidt (vereniging zonder winstoogmerk) bouwt actief aan een onthardingscultuur in Vlaanderen door middel van het voeren van campagne, verspreiden van kennis en helpen van lokale overheden.

‘Klimaatadaptatie is bij ons sinds kort echt een apart beleidsdomein geworden, zowel op het Vlaamse niveau – alle ruimtelijke bevoegdheden liggen hier bij de regio’s – als bij de gemeenten’, vertelt Anton Christiaens, coördinator van Breekijzer. ‘Ook rond de nood aan vergroening van onze bebouwde omgeving, inclusief biodiversiteitsherstel, worden ambities gesteld zoals het omarmen van de 3-30-300-regel.’

Aankondigingsbeleid
Toch is er nog een hoop werk te verzetten, concludeert de Breekijzer-coördinator. ‘Steden en gemeenten doen hun best, maar ons Betonrapport waarin we per gemeente in kaart brachten hoeveel verharding er de laatste 10 jaar bij kwam, maakte duidelijk dat het vooral aankondigingsbeleid is en niet dat er al een echte ommezwaai heeft plaatsgevonden. Het is ook wachten op de Vlaamse overheid, die nog nalaat om ambitieuze gemeenten meer instrumenten te geven om de transitie van verharding naar ontharding helemaal te maken’, aldus Christiaens.

Ook al weten en zeggen beleidsmakers dat het anders moet, er komt nog steeds meer verharding bij dan er weggaat

‘Ook al weten en zeggen beleidsmakers dat het anders moet, er komt nog steeds meer verharding bij dan er weggaat. Op basis van contacten met Cobra Groeninzicht komen we tot de conclusie dat er in Vlaanderen per inwoner minstens twee keer meer verharding ligt dan in Nederland! Ook bij heel veel burgers en bedrijven moet de vergroeningscultuur nog aangesterkt worden. Daarvoor is het een goede zaak dat de link tussen groen en gezondheid/welzijn ook bij ons meer en meer gemaakt wordt.’

Steun en inspiratie
Sinds kort is Breekijzer een samenwerking aangegaan met Stichting Steenbreek. ‘We kunnen veel steun en inspiratie halen bij elkaar, zowel wat de inhoud van ons werk betreft als de manier van werken’, zegt Christiaens.

‘Met Breekijzer kijken we al met veel bewondering naar zaken zoals de Steenbreek Atlas, naar de Groene Bedrijventerreinen Estafette en naar de Nationale Groendag. Omgekeerd zijn er wellicht ook activiteiten waar Steenbreek zijn voordeel uit kan halen, zoals het Betonrapport of de Masterclass Ontharding.’

Verenigingen
Breekijzer is, in tegenstelling tot Steenbreek, een vereniging van verenigingen. Steenbreek telt vooral gemeenten, provincies, waterschappen en woningcorporaties als deelnemer. ‘Dat we een vereniging van verenigingen zijn, betekent dat vertegenwoordigers van andere milieuorganisaties of ontwerpbureaus in onze algemene vergadering zitten, en de inhoudelijke lijnen goedkeuren’, zegt Christiaens.

‘De doelgroep in onze werking en onze projecten zijn vandaag wel bijna uitsluitend overheden, zoals gemeenten, provincies, de Vlaamse overheid en intercommunales.’ Dat laatste is te vergelijken met werkorganisaties in Nederland die werken voor verschillende gemeenten. ‘Een groot deel van ons werk bestaat dus, net als bij Steenbreek, uit het ondersteunen van overheden’, aldus Christiaens.

Overheden
Om de overheden te bereiken (Steenbreek heeft hiervoor onder meer adviseurs die de contacten met gemeenten onderhouden) organiseert Breekijzer “vormingen” en webinars rond allerlei aspecten rond ontharding en vergroening.
‘We hebben bijvoorbeeld een driedaagse Masterclass Ontharding. Verder houden we campagnes zoals het Betonrapport, waarbij we op de urgentie van minder steen en meer groen wezen. Dan zijn er allerlei activiteiten met persberichten, zoals afgelopen mei een lezing door Cecil Konijnendijk, waar we ook een onderzoek over de 3-30-300-regel in Gent aan koppelden. Verder zijn we medeorganisator van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, dat we hebben afgekeken van het Nederlands kampioenschap. Maar bovenal bereiken we de gemeenten door ons werk bij die gemeenten. Hier zit altijd een luik (deel, red.) “beleidsadvies” in.’

Gezamenlijke acties
Wat kunnen Breekijzer en Steenbreek in de toekomst voor elkaar betekenen? ‘Steenbreek bestaat al een kleine 10 jaar langer dan Breekijzer, dus voorlopig zijn wij nog het kleine broertje. Maar zoals dat gaat met kleine broertjes, groeien die snel en willen ze indruk maken op hun grotere broer’, zegt Christiaens lachend.

Voor de toekomst ziet Anton Christiaens wel gezamenlijke acties of initiatieven van Breekijzer en Steenbreek. ‘Absoluut. Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek, is al twee keer op onze uitnodiging komen spreken, en we dromen al even van een studiereis naar Nederland. Misschien moet de Groene Bedrijventerreinen Estafette eens de grens oversteken.’

Auteur: Hans Bouwman

© Twycer